Interview

Zonder file naar jouw opleiding

Interview met Luc Van Waes en Patricia Van Dessel over de digitale revolutie in het vormingsaanbod

Veranderingsprocessen duren doorgaans lang. Onze natuurlijke weerstand tegenover nieuwe zaken is vaak groot. Dat, samen met de traagheid van beslissingsprocessen, maakt van verandering vaak een traag en moeilijk proces. Tot plots een microscopisch klein organisme een omwenteling mogelijk maakt met een snelheid waar elke sensibiliseringscampagne enkel van kan dromen. Door de coronacrisis leren we plots allemaal online en volgen we het ene webinar na het andere. Ook VIVO, die al langer een online aanbod heeft, schakelde een versnelling hoger op die digitale snelweg.
Tussen 2 online meetings in treffen we Luc Van Waes, directeur van VIVO, en Patricia Van Dessel van team Levenslang Leren, net lang genoeg om hen uit te vragen over hoe VIVO omgaat met die digitale revolutie.

VIVO heeft het digitale momentum duidelijk niet gemist.
Luc Van Waes: “Dat klopt. Voor het najaar van 2020 kiezen VIVO, de vormingsfondsen en ICOBA voor het aanbieden van online opleidingen en dit voor een brede waaier aan thema’s. Het corona-virus is nog niet weg. Een online aanbod geeft ons én de sector de garantie dat we in alle omstandigheden leren kunnen blijven faciliteren. We bieden dus een aantal bestaande en nieuwe opleidingen aan in de vorm van live online sessies”.

Is zo’n digitale vorming even goed als een traditionele vorming?
Patricia Van Dessel: “Live online sessies zijn zo opgezet dat ze nog erg gelijken op klassieke opleidingen. We werken met een beperkte groep en ook online kunnen we diverse werkvormen inzetten zoals plenaire gesprekken, groepsopdrachten in break-out ruimtes of brainstormsessies op whiteboards waar iedereen op noteert. De deelnemers kunnen vragen stellen en communiceren met de opleider of andere deelnemers. Ik heb zelf aan een aantal online live vormingen deelgenomen en stelde vast dat het werkt, ook al zit je niet samen in dezelfde ruimte"."Een 10-tal jaar geleden was er een eerste golf inzake e-learning maar die sloeg minder algemeen aan. Ondertussen is er wereldwijd sprake van een digitale omslag in leren"

Patricia Van Dessel  - Team Levenslang Leren
 

De Corona-crisis zorgde voor een boost van het digitale aanbod.
Patricia Van Dessel: “Het begin van de corona-crisis en de lockdown, leidde in eerste instantie tot het annuleren van alle opleidingen. Maar al snel volgde er vanuit de opleidingswereld een reactie, een ware tsunami aan online leertrajecten, in allerlei vormen en ook vaak gratis. Een pluim voor de opleiders! Zij waren meestal helemaal niet vertrouwd met de verschillende technologische tools maar hebben echt snel geschakeld om hier toch mee te experimenteren. Daarmee lijkt digitaal leren eindelijk door te breken in Vlaanderen. Een 10-tal jaar geleden was er een eerste golf inzake e-learning maar die sloeg minder algemeen aan. Ondertussen is er wereldwijd sprake van een digitale omslag in leren". 

Online leren is niet nieuw in VIVO.
Luc Van Waes: “Dat klopt. VIVO is al langer bezig met een online aanbod. Sinds 2017 bieden we HR-webinars , korte online opleidingen van een 50-tal minuten, die je live kan volgen via het internet of later ‘on demand’ kan bekijken. Die sessies zijn een groot succes. Er is meer interesse dan dat we mensen kunnen toelaten.
Najaar 2019 lanceerden we het leertraject Ziedet . Daarbij kunnen hulpverleners via zes online modules werken aan de dialoogvaardigheden die ze nodig hebben bij een cultuursensitieve hulpverlening. Al meer dan 1000 geïnteresseerden melden zich aan”.

Is de sector zelf vragende partij voor meer digitale vormingen?
Patricia Van Dessel: “Absoluut. In april peilden we via de nieuwsbrief naar de ervaringen met online leren in de organisaties. Hoewel de meerderheid nog geen ervaring had met online leervormen geeft  75% van de respondenten aan  hiervoor interesse te hebben. In de toekomst verwachten ze van VIVO en de vormingsfondsen op de eerste plaats het aanbieden van online leertrajecten”.

 


"Online leervormen hebben heel wat troeven. Ze zijn makkelijk toegankelijk, gewoon op een link klikken en je zit in het webinar of de sessie. Geen verplaatsingstijd, geen files, geen stress"

Luc Van Waes  -Directeur VIVO 

 

VIVO, de vormingsfondsen en ICOBA zien dus duidelijk de troeven van online leren?
Luc Van Waes: “Wel, in onze visie staat dat we een breed en kwalitatief aanbod voor de sector willen. Het inzetten van leerstrategieën met een maximaal leerrendement is hierbij het uitgangspunt. We willen het opleidingsbudget en de opleidingstijd optimaal aanwenden. Dus kijken we hoe we het beschikbare budget het best kunnen benutten, de opleidingstijd kunnen beperken en tegelijk evenveel impact kunnen hebben. Bij deze oefening komt dan het online leren in beeld. Online leervormen hebben heel wat troeven. Ze zijn makkelijk toegankelijk, gewoon op een link klikken en je zit in het webinar of de sessie. Geen verplaatsingstijd, geen files, geen stress”.

Wordt digitaal dan het nieuwe normaal?
Patricia Van Dessel: “Niet alles kan digitaal. Klassikale opleidingen blijven zeker op de agenda. Omwille van het sociale aspect, het netwerken en leren van elkaar.  Omwille ook van de extra kansen om vaardigheden en gedrag in te oefenen met feedback. Uit onderzoek blijkt dat zogenaamde blended leerformules, een mix van online en face-to-face leeractiviteiten, het beste resultaat geven. Hier hebben we als aanbieders en organisaties nog veel te leren. Welke leervorm sluit het best aan bij welk leerdoel?  

Luc Van Waes: "Met een werkgroep onderzoeken we momenteel de verschillende mogelijkheden op de opleidingsmarkt. Tegelijk bekijken we de flankerende voorwaarden en onze eigen rol in een blended aanbod. Een boeiende oefening. We houden jullie zeker op de hoogte!”.

Klik hier voor meer info over het opleidingsaanbod van VIVO.

 

 

 

Enkele getuigenissen van deelnemers aan online vormingen:

“Positief verrast. De opleiding zat echt goed in elkaar, heel praktisch opgezet.”

“We werkten in aparte breakoutrooms met kleine groepjes aan een opdracht. Ik was bang dat er minder interactie zou zijn, maar niets was minder waar”.

“Tijdens een korte sessie van 1.5 uur werden we ondergedompeld in het thema en maakten we kennis met 2 tools die we kunnen inzetten. Heel bruikbaar.”