ICOBA - Met de mond vol tanden. Omgaan met eisend gedrag van ouders - IN COMPANY

Met deze in company vorming leer je gepast reageren op eisend gedrag van ouders en hoe je grenzen stelt op een rustige maar kordate manier. Je combineert samenwerken met ouders met goed zorgen voor je eigen grenzen. Je leert hoe je deze situaties als team kan aanpakken.

Programma

Goede samenwerking met ouders is belangrijk. Maar zelfs als je hierin investeert, kunnen vervelende situaties ontstaan: ouders houden zich niet aan gemaakte afspraken, stellen zich agressief op, eisen een aanpak die voor jullie niet haalbaar is,… Hoe ga je het gesprek hierover aan met ouders en herstel je de relatie met hen? In deze opleiding zoeken we naar antwoorden op deze vragen. Dit zijn de thema’s die aan bod komen:
Wat vind jij lastige situaties met ouders? Met welk gedrag gaan ze over jullie grens? Welk effect heeft dat op jou en op jullie werking?
• De driehoek ouders – kind – opvang: uitbouwen van een samenwerkingsrelatie vanuit verschil in perspectief. Gevolgen voor communicatie met ouders.
• Reageren op eisend gedrag: ik-boodschappen formuleren en constructief kritiek geven, zonder je te laten meeslepen door je eigen emoties.
• Bij ernstig of aanhoudend eisend gedrag: hoe zeg je duidelijk “nee” of “stop”, hoe handel je daarin als team?

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
De cursus is opgebouwd rond een duidelijk kader. Een PowerPoint ondersteunt de vorming. Via reflectie-oefeningen, observatie-opdrachten en doe-activiteiten maken we de transfer naar de eigen werksetting. Er is ruimte voor vragen en het bespreken van eigen casuïstiek.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 vormingsdag = 2 dagdelen

START- EN EINDUUR
Overeen te komen

VOOR WIE
Begeleiders kinderopvang en hun leidinggevenden.

OVER DE LESGEVER
Hilde Leonard versterkt opvoeders(teams) in hun (gezags)relatie met kinderen en jongeren, vooral daar waar deze kinderen en jongeren gedrag laten zien dat opvoeders voor dilemma’s stelt of als opvoeders zich machteloos voelen.

Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet is haar belangrijkste kader. Een warme relatie en krachtig, gezamenlijk gezag zijn daarvan belangrijke elementen. Ze begeleidt programma’s rond o.a. agressie, pesten, conflicten, samenwerken met ouders. Lees meer op www.HildeLeonard.be .

CONTACTGEGEVENS
Hilde Leonard
Windekekouter 59
9860 Scheldewindeke
09 324 63 31
Hilde.leonard@pandora.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Een ruimte waar we vrij kunnen bewegen
Voldoende stoelen en de tafels aan de kant
Beamer, computer en geluidsboxen
Ik breng een PowerPoint met filmmateriaal mee op usb-stick en stuur achteraf ondersteunend materiaal digitaal door

Ik werk niet in de provincie Limburg
Ik werk enkel volledige dagen, geen halve dagen

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 6 Maximum deelnemers: 16 Opleider: Hilde Leonard
Organisator: ICOBA Thema: Reageren op lastig gedrag en agressie Domein: Agressie- en conflictbeheersing Sector(en):
Kinderopvang