Anders kijken naar lastig gedrag van kinderen
Na deze vorming kan je:
- met de inzichten van Berthold Gunster over 'omdenken' aan de slag
- de principes van omdenken toepassen op concrete situaties
- reflecteren over eigen praktijksituaties en de vragen waarmee je worstelt
- kritisch reflecteren over jouw eigen handelen in 'lastige situaties' en alternatieve mogelijkheden verkennen
- voor jezelf een actieplan opstellen.
Sessies
Programma
Kinderen stellen gedrag dat we als volwassenen niet altijd begrijpen of goedkeuren. We reageren dan ook vaak vanuit het verlangen om dit gedrag aan te passen. Het wordt pas interessant als we anders naar dit gedrag kunnen kijken en het proberen om te buigen naar nieuwe mogelijkheden.
Wat wil het kind eigenlijk zeggen met dit gedrag? Gedrag is een signaal waarmee een kind een behoefte uitdrukt. Hoe kunnen we een andere beweging maken waardoor we ook ander resultaat krijgen. Door tegen het gedrag in te gaan, wordt het vaak nog groter omdat we niet horen wat de boodschap erachter is.
Tijdens deze workshop leren we anders kijken naar gedrag, vragen stellen die nieuwe mogelijkheden bieden om ermee om te gaan en tot een duurzamere oplossing leiden. Zo gaat er minder energie verloren en leidt onze aanpak tot een positieve relatie met kinderen.
Je wordt geïntroduceerd in de denkbeelden van Berthold Gunster en past deze direct toe op concrete en herkenbare situaties. Is het wel echt een probleem? Moet dit probleem daadwerkelijk opgelost worden, of biedt het juist nieuwe kansen? Hoe kunnen we anders naar situaties en problemen kijken? Op deze manier ontstaan er nieuwe betekenissen, inzichten en ideeën voor actie.
WERKVORM EN METHODIEKEN
- afwisseling van diverse werkvormen
- presentatie
- leergesprek
- bespreken van voorbeelden
- werken met de kaarten uit ‘Omdenken opvoedspel’
- concrete casusbespreking
- opstellen van een persoonlijk actieplan
VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-12 jaar en leidinggevenden en pedagogisch coaches gezins- en groepsopvang 0-12 jaar
OVER DE LESGEVER
Katherine D’Hoore is licentiate in de pedagogische wetenschappen en werkt als freelance medewerker bij VCOK en educatief en nazorgmedewerker bij Steunpunt Adoptie. Zij geeft vormingen over diverse pedagogische thema’s.
OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.