5 tips om leergoesting te stimuleren bij je medewerkers

Werk maken van een leercultuur is een ‘must’ voor organisaties. De wetenschap leert ons dat het stimuleren van leergoesting één van de essentiële ingrediënten is om die leercultuur te creëren. Maar hoe doe je dat? 

Zo wakker je leergoesting aan

1. Alles begint bij … een visie op leren

Hoe kijken jullie in je organisatie naar leren en professionele en persoonlijke ontwikkeling? Hoe beantwoorden jullie de vraag van een medewerker die een opleiding tot warme bakker wil volgen. Mag dit? Ja, nee, mits het aansluit bij de functie, …. Het antwoord zegt iets over de visie die jouw organisatie hanteert. Nog vaak heerst er in organisaties een ‘opleidingsreflex’. Als er een leernood is, wordt automatisch gedacht dat werknemers een opleiding moeten volgen. Het is zinvol om te kijken naar het brede gamma aan leren op de werkplek. Denk aan intervisie, bij een expert langsgaan,… Zeker in tijden dat mensen niet kunnen gemist worden op de werkvloer. Het leerrendement van de verschillende leerinitiatieven samen is groter dan wanneer je alleen inzet op opleiding. 

2. Iedereen kan… alles leren

Geloof jij dat het aanleren van iets nieuws maar lukt als je er aanleg voor hebt? De wetenschap toont aan dat het ontwikkelen van talen of wiskundige vaardigheden meer afhankelijk is van de motivatie en leermethodes van de lerende dan van zijn of haar intelligentie. Een talen- of wiskundeknobbel bestaat niet echt. Ons brein is plastisch: we kunnen altijd nieuwe verbindingen leggen en dus levenslang blijven leren. Studies geven wel aan dat, om ‘alles’ te kunnen leren, een multidimensionale aanpak nodig is: zorg dat je de kennis op verschillende manieren aanreikt. Vaak gebruiken we maar één methode om iets aan te leren. 

3. Spreek de verantwoordelijkheid van de lerende aan

Als vormingsverantwoordelijke is het belangrijk medewerkers aan te moedigen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Onderzoek leert dat er 2 mindsets rond leren bestaan.  Men spreekt ook van ‘learners’ en ‘non-learners'.

kolom growth en fixed mindset

Waar situeer jij je? Waar jouw collega’s? 
Weet dat je een groeimindset kan aanleren, onder meer groeitaal kan je hierbij helpen.

4. Herwaardeer coaching als accelerator voor persoonlijke groei

Als coaching in organisaties wordt ingezet is dat vooral reactief, vaak in het kader van situaties, problemen en uitdagingen. Het is meerwaarde om coaching ook proactief in te zetten. In het team van De Opleidingscoach bijvoorbeeld krijgen alle collega’s een persoonlijke onafhankelijke coach toegewezen. Die zorgt dat medewerkers aan hun persoonlijke ontwikkeling werken, dat ze bewust keuzes maken, dat ze voor zichzelf de omstandigheden creëren om te kunnen groeien.

5. Leidinggevenden bouwen actief mee aan een leercultuur

De leidinggevende heeft een cruciale rol bij het creëren van een leerklimaat door: 

  • prioriteit te geven aan alles wat met ontwikkeling te maken heeft
  • na te denken over wat het team/de organisatie nodig heeft in de toekomst
  • naar de juiste manieren te zoeken om kennis en ervaringen te delen
  • medewerkers bewust bij elkaar te brengen opdat ze met en van elkaar gaan leren
  • te zorgen dat formele en informele leermomenten elkaar afwisselen.

Tot slot: zet niet in op één tip om de leergoesting aan te zwengelen. Kies voor een mix van elementen die aansluiten bij je organisatie.

 

Dit artikel is gebaseerd op de keynote ’Ik heb #leergoesting’ van Els Minner op de kick-off van het project competentiebooster (28/3/2023)

Els Minner, is leerexpert en founder van Room without a roof en De Opleidingscoach.

Els Minner aan het woord

 

 

"Leergoesting op de werkplek is een gedeelde verantwoordelijkheid, van de medewerker én van de organisatie. 

Nog steeds creëren organisaties te weinig de juiste context om mensen gemotiveerd te houden en hen levenslang te laten leren. 

Wat kunnen we hier aan doen?  Hoe zorg je voor een omgeving die stimuleert tot leren?" Els gaf 5 tips.