Aansluiten bij voorkennis

Waarom is dit belangrijk?  En hoe ga je ermee aan de slag?

Waarom vragen we aan de deelnemers ‘De vorming is afgestemd op mijn voorkennis.’?

Voorkennis, dat is alle kennis, ervaring en het begrip dat je als individu al hebt over een bepaald onderwerp voor je aan een leeractiviteit deelneemt. 

Voorkennis is de basis waarop de lesgever nieuwe informatie en vaardigheden bouwt. In opleidingen kunnen we hierdoor:

  • Verbinding maken: Voorkennis fungeert als een brug tussen wat je kent en wat nieuw is. Het maakt het gemakkelijker om als deelnemer nieuwe concepten te begrijpen en te integreren.
  • Motivatie verhogen: Merk je dat je al iets weet over een onderwerp, dan stijgt je motivatie om meer te leren.
  • Dieper leren: Door voorkennis te activeren, zetten we het brein aan het werk en bereiden we het voor op het ontvangen van nieuwe informatie. Dat leidt op zijn beurt tot een dieper begrip en betere verankering van kennis.

Hoe kan je dit principe toepassen?

Het is uitdagend om voorkennis actief in je lesgeven te integreren of aan te spreken. Het vergt flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het impliceert dat je als lesgever je standaardprogramma kan loslaten.

Hier zijn 10 tips om mee aan de slag te gaan:

  1. Geef duidelijkheid over de doelgroep en pas je lesinhoud daarop aan. Bijvoorbeeld, start je de cursus zowel met beginners als gevorderden, bereid dan materiaal voor dat beide niveaus bedient.
  2. Check de voorkennis van deelnemers voordat je begint met lesgeven. Begin bijvoorbeeld met een snelle quiz of een korte discussie om te achterhalen wat ze al weten.
  3. Differentieer je les op basis van de voorkennis van deelnemers. Bied extra uitdaging aan degenen die al bekend zijn met het onderwerp, terwijl je de basisbeginselen uitlegt aan beginners.
  4. Herhaal belangrijke concepten regelmatig om ze te verankeren. Zorg ervoor dat je de belangrijkste punten herhaalt en versterkt gedurende de les.
  5. Bouw voort op bestaande kennis. Verbind nieuwe kennis met bestaande kennis om het begrip te vergemakkelijken. Leg bijvoorbeeld uit hoe een nieuw concept verband houdt met iets wat deelnemers al weten.
  6. Gebruik actieve werkvormen zoals discussies en groepswerk. Laat deelnemers samenwerken om hun begrip te verdiepen. Moedig deelnemers aan om ideeën uit te wisselen en van elkaars ervaringen te leren.
  7. Geef regelmatig feedback over de voortgang van deelnemers. Bied individuele feedback om hen te helpen hun begrip te verbeteren. Maak gebruik van visuele hulpmiddelen om complexe concepten te verduidelijken. Gebruik diagrammen, grafieken en afbeeldingen om abstracte ideeën tastbaarder te maken, ongeacht het kennisniveau van de groepsleden.
  8. Maak ruimte voor reflectie: Nodig deelnemers uit om regelmatig te reflecteren op wat ze hebben geleerd en hoe dat verband houdt met hun voorkennis.
  9. Moedig vragen aan en blijf openstaan voor feedback om je les aan te passen. Sta open voor vragen en feedback van deelnemers om ervoor te zorgen dat je hun behoeften begrijpt en tegemoetkomt.

Voorkennis is de sleutel tot echt leren. Door het actief te benutten, creëren we een krachtige leerervaring die deelnemers in staat stelt dieper te begrijpen en effectiever nieuwe informatie op te nemen.

Wil je meer weten over het activeren van voorkennis?
Bekijk dan Klakskit, tools voor topleraren, waarin een stuk over voorkennis gaat. Of beluister de podcast 'De vier sleutels van een effectieve les', aflevering 6 met Dr. Pedro De Bruyckere.