Beluister een podcast
Investeer in jezelf en beluister podcasts die aansluiten bij je interesses.
Podcasts zijn audiobestanden die je beluistert via je smartphone, tablet of computer.
Ontdek hier wat je kan verwachten, wat de leervoordelen zijn en waar je podcasts kan vinden. Laat je verleiden om er één uit te proberen.
Wat kan je verwachten van een podcast?
Een podcast is een radioprogramma dat je via het internet en dus niet live volgt. Je luistert als het jou uitkomt, ofwel 'on demand'. Waar traditionele radio inzet op een zo breed mogelijk aanbod, verdiept een podcast juist een specifiek onderwerk of thema.
Het bevat audio en geen video. Wel zie je dat sommige podcasters hun programma filmen en de podcast ook in beeld beschikbaar maken, bijvoorbeeld via YouTube.
Podcasts vind je in fictie- en non-fictievorm. Bij non-fictie podcasts hoor je opnames uit gesprekken of interviews tussen een zogenaamde host en een gastspreker. Of je beluistert een monoloog waarin een persoon zijn gedachten deelt of een theorie uitlegt.
De voordelen op een rij
- Verwacht een breed aanbod
Je vindt podcasts over de meest uiteenlopende onderwerpen en dit wereldwijd. De hoeveelheid Nederlandstalige podcasts neemt de laatste jaren enorm toe.
- Geniet van hoe laagdrempelig ze zijn.
Je vindt ze doorgaans gratis. Beluister ze waar en wanneer het jou uitkomt. De inhoud is toegankelijk op elk elektronisch apparaat zoals je desktop, tablet, smartphone of mp3-speler. Download de inhoud vooraf. Zo ben je tijdens het afspelen niet afhankelijk van mobiele data of een slechte wifiverbinding.
- Ontdek hoe entertainend ze zijn.
Hoe vaak verdoe je tijd onderweg of erger je je aan de tijd die kruipt in huishoudelijke taken? Podcasts maken het mogelijk die tijd in te zetten om kennis op te doen. Dit verklaart meteen waarom ze al zo ruim bekend zijn in de privésfeer. Mensen beluisteren ze graag tijdens ritten op de trein, bus, in de auto of tijdens het sporten.
- Pas de snelheid aan naar wens.
Vertragen of versnellen kan x0.5 tot x1.5 of 2.0.
- Maak zelf een podcast.
Wil je op een effectieve manier informatie aanbieden in je organisatie? Deel een opname op zichzelf, als onderdeel van een leertraject of als leerprikkel na een theoretische uiteenzetting. Met een interview van één of enkele collega’s of leidinggevenden over de dagelijkse omzetting van het geleerde naar de praktijk, til je een vorming naar een hoger niveau.
Op dezelfde manier kan je informatie delen buiten je organisatie. Je bouwt een vertrouwensband met mensen die je niet kent. Je trekt er volgers mee aan die je werk op sociale media met één klik delen.
Nadelen? Veel podcasts zijn gesprekken tussen 2 personen waardoor ze soms structuur missen. Dat maakt ze niet altijd even boeiend.
Hoe vat je je zoektocht naar podcasts aan?
- Podcast-apps zoek je in de App-store, op Spotify of via google-play.
Podbean is bijvoorbeeld een bekende app. De zoekfunctie maakt het je eenvoudig. Eén kernwoord geeft je meerdere suggesties. Er is een genre-indeling. Afleveringen zijn vaak onderdeel van een reeks of kanaal. Als abonnée komen nieuwe afleveringen vanzelf in je app terecht. Iedereen mag een kanaal beginnen. Je komt zowel professionele makers als amateurs tegen.
- Ook via je browser(s) kan je podcasts beluisteren.
Enkele voorbeelden
- Podvis van de VRT-nieuwsdienst, voor meer diepgang bij items uit de actualiteit
- Universiteit van Vlaanderen podcasts biedt wetenschappelijke antwoorden op allerlei vragen
- Podcasts rond interculturaliteit.