Beroepskwalificaties in de social profit
Wat je moet kennen en kunnen om een bepaald beroep uit te oefenen is vastgelegd in een beroepskwalificatie. Je kan een beroepskwalificatie verwerven via onderwijs, opleiding of een EVC-traject. De belangrijkste beroepskwalificaties in de sector zijn verzorgende, zorgkundige en kinderbegeleider, … Deze kwalificaties werden door de sector vastgelegd in een beroepenstructuur.
Voor de sociale sector werden verschillende beroepskwalificaties uitgewerkt. Een beroepskwalificatie omschrijft wat je moet kennen en kunnen om een bepaald beroep uit te oefenen. Het vormt een basisomschrijving van competenties waarop opleidingen, onderwijs en EVC-trajecten zich baseren. Een beroepskwalificatie staat niet gelijk aan een onderwijsdiploma (onderwijskwalificatie), maar kan deel uitmaken van zo’n traject.
Beroepskwalificaties als basis voor kwalificerende trajecten
Deze beroepskwalificaties vormen de basisomschrijving waarop het onderwijs (secundair en volwassenenonderwijs) en private partners zich baseren om kwalificerende trajecten vorm te geven. Daarnaast zijn ze de basis voor het uitwerken van trajecten rond elders verworven competenties. Dit wil zeggen dat je op basis van een praktische proef je ervaring kan aantonen en laten erkennen. Op die manier sta je sterker op de arbeidsmarkt of kan je je opleiding verkorten.
Ontwikkelde beroepskwalificaties voor de social profit
Een overzicht van de belangrijkste afgeronde beroepskwalificaties waaraan VIVO, in naam van de sociale partners, meewerkte:
- BK kinderbegeleider schoolgaande kinderen
- BK kinderbegeleider baby’s en peuters
- BK orthopedagogisch begeleider
- BK persoonsbegeleider
- BK sociaal-cultureel begeleider
- BK maatschappelijk werker
- BK maatschappelijk assistent
- BK maatwerkcoach (begeleider in de sociale economie)
- BK verzorgende
- BK zorgkundige
- BK logistiek assistent in de zorg
- BK huishoudhulp in de zorg
- BK huishoudhulp in dienstenchecques
- BK basisverpleegkundige
Beroepenstructuur Social Profit
De Raad van Bestuur van VIVO baseert zich voor het uitrollen en afstemmen van nieuwe beroepen en beroepskwalificaties op een beroepenstructuur. Deze wordt jaarlijks herwerkt en aangevuld in functie van veranderingen op het werkveld of veranderende noden.