Ga aan de slag met leerdata

Gegevens verzamelen is één ding. De informatie benutten om je leerinspanningen te optimaliseren? Dat is waar het echt om draait. 

Met dit stappenplan ga je gestructureerd aan de slag met leerdata in jouw organisatie. Van dataverzameling naar analyse naar actie.
 

Stap 1: Stel duidelijke doelen

Tip: begin aan het einde. Welke doel wil je bereiken? Hoe ziet dat resultaat er concreet uit? Op basis daarvan gaan we na welke vragen we moeten beantwoorden.
 

tabel-doelen


Stel dat je het aantal gebruikers op het online leerplatform van je organisatie wil verhogen. Dan zijn antwoorden op volgende vragen richtinggevend: 

  • Wie gebruikt het leerplatform nu al? Hoe zijn ze er terecht gekomen? Wat overtuigde hen om een kijkje te nemen? Wat vinden zij de meerwaarde aan het leerplatform? 
  • Wie gebruikt er het leerplatform niet? Wat kenmerkt deze groep? Zijn er specifieke redenen voor het niet-gebruik? Ondervinden deze groepen drempels tot deelname? Zo ja, welke? 

Stap 2: Verzamel de nodige gegevens

Afhankelijk van je doel en de vragen die je wil analyseren, selecteer je de gegevens die je nodig hebt. Meestal heb je data van verschillende informatiebronnen nodig (bv: personeelsadministratie, boekhouding, eigen feedbackbevragingen…). 

Hou het simpel en selecteer alleen de meest relevante gegevens. 

Bijvoorbeeld: uit een eerdere tevredenheidsbevraging weet je dat veel werknemers last hebben van stress. Dit jaar organiseerde je verschillende opleidingsinitiatieven rond ‘beter omgaan met stress en werkdruk’. Je wil de effectiviteit van deze opleidingen testen. Je kan opnieuw een tevredenheidsbevraging afnemen, maar ook gegevens over absenteïsme en uitval zijn relevant.

Stap 3: Analyseer de data

Analyse hoeft niet ingewikkeld te zijn. Software als Excel laat je toe om gegevens te ordenen en eenvoudige analyses uit te voeren. Zoek naar trends en opvallende cijfers. Die helpen je al een heel eind op weg.

Voorbeeld: Gebruik Excel om de deelnamepercentages aan verschillende trainingen te vergelijken. Welke onderwerpen zijn (niet) begeerd? Vergelijk ook over verschillende jaren heen: welke trainingen hebben een opvallende stijging of daling in deelname?

Stap 4: Vertaal inzichten naar acties

Na analyse is het tijd om actie te ondernemen. Identificeer concrete actiepunten op basis van wat de analyse aantoonde.

Voorbeeld: Een opleiding heeft lage deelnamecijfers, maar het is wel belangrijk voor je organisatie dat werknemers deze volgen. Ga dan na hoe je deze opleiding aantrekkelijker kan maken. Misschien is er meer promotie nodig? Of is de inhoud aan verfrissing toe?

Voorbeeld: Als de kosten per trainingsuur hoog zijn, onderzoek dan of de kosten kunnen verlaagd worden door online modules in te zetten of te optimaliseren of door efficiëntere trainingsmethoden te gebruiken.
 

Stap 5: Rapporteer en communiceer

Deel je bevindingen met anderen binnen de organisatie. Zorg dat je de resultaten duidelijk en visueel representeert. Link ze aan de uitdagingen die je ondervindt rond leren en opleiding. Creëer zo gedragenheid bij de betrokkenen.

Tip: Overweeg om een dashboard te maken met grafieken en diagrammen. Presenteer je inzichten op een toegankelijke en krachtige manier.