Genereer leerimpact met een mix van leervormen
Wil je het leren op de werkvloer versterken? Weet dan dat een goed doordachte mix van leerervaringen zorgt voor diepgaande impact.
Leren kan op ontelbare manieren en onderzoek laat zien dat een bewuste mix van leervormen het leerproces aanzienlijk versterkt. Door diverse leermethoden samen te brengen, bereik je een optimaal resultaat.
Combineer verschillende leerervaringen voor maximale impact
Leren wordt krachtiger wanneer je verschillende leeractiviteiten combineert. Traditionele trainingen bieden een stevige basis, maar voor echte verdieping en duurzame toepassing is meer nodig. Verrijk het leerproces door variatie aan leerervaringen te bieden. Vul klassikale opleidingen aan met praktijkgerichte opdrachten waarbij leren door doen centraal staat. Denk aan hands-on projecten, samenwerking met een mentor of coach, en online cursussen die je in je eigen tempo kunt volgen. Deze aanpak zorgt ervoor dat de leerstof beter beklijft en de stap naar toepassing ervan kleiner wordt.
Maar hoe kom je tot die krachtige cocktail van leeractiviteiten?
In 5 stappen naar een impactvol leertraject
Een goed leertraject bouw je stap voor stap op. Hier is een praktisch stappenplan om tot sterk leertraject, met een weloverwogen inzet van diverse leeractiviteiten:
Begin met het vaststellen van wat je met het leertraject wilt bereiken. Dit doel vormt de rode draad door het hele traject.
Beantwoord de vragen:
• Waarom wordt dit leertraject ontwikkeld?
• Welke verandering willen we teweegbrengen?
Beschrijf concreet welk gedrag of welke vaardigheden je wilt versterken.
Beantwoord de vragen:
• Welk gedrag stellen lerenden idealiter na het volgen van het leertraject? Wat doen de lerenden dan? Lijst het gewenst gedrag op. Richtinggevend aantal: lijst minstens 15 gedragingen op.
• Wanneer is dit leertraject succesvol?
Tips:
- Maak gebruik van actieve taal: Niet “weten, kennen, inzicht in, beschrijven”, maar wel “kunnen, zien, doen, toepassen, gebruiken, ontwikkelen, ontwerpen”.
- Haal iemand voor de geest waarvan jij vindt dat die het ideale gedrag (niet) stelt. Omschrijf dat gedrag!
- Vertrek vanuit de realiteit en de urgenties van de lerende
Onderzoek welke factoren en competenties belangrijk zijn om het gewenste gedrag succesvol toe te passen.
Kijk voor het analyseren van leerdoelen en gedrag naar 2 parameters:
- Complexiteit: Hoe moeilijk is het om het gewenste gedrag te vertonen?
- Kriticitiet: Hoe belangrijk is het dat dit gedrag correct wordt uitgevoerd?
Zet het gedrag in een matrix. Het idee is dat je vooral actief aan de slag gaat met de midden/hoog complexe én midden/hoog kritische doelen/gedragingen. Doelen met een lage complexiteit en kriticiteit zijn niet de meest belangrijke en vragen om minimale tot geen leerinterventies.
Meer info over deze matrix en hoe deze te gebruiken vind je hier.
Breng de leerdoelen en gewenste gedragingen in een logische volgorde, van basisvaardigheden tot verdieping.
Stap 5a: Bepaal hoe je elke doelstelling zal bereiken.
Bepaal per leerdoel welke leervorm het beste past. Kies je voor synchrone of asynchrone leervormen, online of offline, of misschien een combinatie van beide?
- Synchroon online: live webinars, interactieve workshops via Teams/Zoom.
- Asynchroon online: e-learningmodules, video's, zelfstudiepakketten.
- Synchroon offline: klassikale trainingen, teamoefeningen.
- Asynchroon offline: leesopdrachten, praktijkoefeningen
Door een gevarieerd leerpakket aan te bieden, met een balans tussen online en offline leermomenten, creëer je een leerervaring die echt doordringt tot in het DNA van medewerkers en duurzame impact heeft.
Lees hier wanneer je welke leervorm best inzet. (link kies de geschikte leervorm)
Stap 5b: Ontwikkel een learning journey bestaande uit een variatie aan leeractiviteiten en werkvormen
In deze stap zet je de gekozen leervormen om in concrete leeractiviteiten en werkvormen. Zorg voor een gevarieerde learning journey waarin elke activiteit en werkvorm gericht is op het versterken van de leerdoelen. Zo ontstaat een leertraject dat zowel inspirerend als praktisch toepasbaar is op de werkvloer.
Hier enkele linken voor werkvormen en tools:
https://ambrassade.be/nl/kennis/werkvormen
https://www.icm.nl/content/uploads/2016/11/Boekje-werkvormeninteractieve-pdf.pdf
https://www.toptools4learning.com/
Met deze aanpak creëer je een leertraject dat niet alleen inspireert, maar ook blijvende impact heeft op de werkvloer.
Bron: Handleiding 'naar impactvolle opleidingen voor de toekomst' ontwikkeld in het kader van het ESF-566 Soft Skills.
Voorbeeld uit ons aanbod: De blended opleiding 'Bouwen aan een leerbeleid'
Bij VIVO vzw bieden we leertrajecten aan die de kracht van een gevarieerde mix aan leervormen benutten. Een goed voorbeeld hiervan is het traject Bouwen aan een leerbeleid. Dit traject combineert verschillende leervormen:
- Online modules: Deelnemers doorlopen zelfstandig modules in hun eigen tempo, ondersteund door huiswerktaken om de theorie direct te vertalen naar de praktijk.
- Individuele coaching: Tijdens een persoonlijk coachmoment bespreken deelnemers hun opdrachten en kunnen zij concrete vragen stellen aan de lesgever.
- Intervisie met peers: Een groepsintervisie biedt ruimte voor uitwisseling van ervaringen en verhalen met collega's uit andere organisaties, wat nieuwe inzichten oplevert en versterking biedt bij de implementatie van het geleerde.
Met dit gevarieerde aanbod zorgen we ervoor dat deelnemers niet alleen de stof beheersen, maar helpen we hen ook het geleerde succesvol toe te passen binnen hun organisatie.