Inspiratielijst Kindvrije uren

Omdat het aantal kinduren in een buitenschoolse opvang relatief beperkt is, is het belangrijk dat leerlingen werkervaringen kunnen opdoen tijdens de 'kindvrije' uren.

Kindvrije uren invullen

Een inspiratielijst van mogelijke activiteiten

Om een relevante invulling te geven aan de uren die een leerling aanwezig is in een BKO buiten de kinduren, bundelden een aantal partners een inspiratielijst van mogelijke activiteiten die tijdens deze uren kunnen gedaan worden door de leerling in functie van de opleiding kinderbegeleider duaal.

Belangrijk: het gaat over activiteiten die in de BKO worden voorbereid onder supervisie en in overleg met de verantwoordelijken van de BKO.

Deze inspiratielijst werd ontwikkeld door VVSG-Steunpunt Kinderopvang, Kind&Gezin, Diverscity, VIVO en de representatieve onderwijsnetten (GO!, Katholiek Onderwijs Vlaanderen, OVSG, POV). Hiermee willen we de scholen en BKO’s ondersteunen bij de uitwerking van een kwalitatief standaardtraject op maat van de leerling en de werkplek.

We gaan er vanuit dat elke kinderopvang zijn eigen uitdagingen kent. Daarnaast heeft elke leerling bepaalde competenties/talenten waarmee hij/zij de opvang kan versterken. Het uitbouwen van een activiteit voor de buitenschoolse kinderopvang dient een wisselwerking te zijn tussen de noden van de opvang en de competenties/talenten die de leerling al heeft of dient te verwerven in functie van zijn opleiding als kinderbegeleider.

Dit is een niet-limitatieve lijst die steeds met eigen inzichten kan aangevuld worden.

  • Afspraken met kinderen: vb. de leefregels
  • Speelaanbod: vb. ondersteuning voor kinderen met beperkingen inzetten voor de hele groep, in welke hoek wordt wat gedaan
  • Kwaliteitshandboek, bijv. crisisprocedure adhv pictogrammen…
  • Inwerken en uitrollen van Multimove: keuzes maken, inwerken, (uittesten) en terugkoppelen naar het team.  > inspiratiefiches
  • Buitenspel: activiteiten voorbereiden en randvoorwaarden voorbereiden: vb. slecht weer = nood aan botjes, speelkledij, regenkledij,... + nood aan goede communicatie naar ouders (schriftelijk, mondeling, per mail, facebook, sms, …)
  • Open speelaanbod: voorbereiden van verschillende spelmogelijkheden ifv leren impulsen geven tijdens spelen (ev. in samenwerking met impulsbegeleider), mobiele speelhoeken maken. > inspiratie: Vlaamse Dienst voor Speelpleinwerking, Cahier ‘open speelaanbod’, speelbank.be (vanaf 27 maart ook voor 3 tot 6 jaar!).
  • Specifieke speelkoffers voor BKO: vb. prikkelarme koffers, koffers met specifieke zorgbehoeftes, prikkelrijke koffers
  • Tienerwerking (vanaf +- 9jaar): onderzoeken wat tieners graag willen doen: bevragen van tieners, activiteiten voor uitwerken, bepalen welke verantwoordelijkheden ze wel/niet al kunnen opnemen, …
  • Welbevinden en betrokkenheid kinderen, kleuters, tieners meten en plan uitwerken: verwerken van gegevens van het onderzoek naar welbevinden van de kinderen via ZiKo (observeren) en BiBo (bevragen) + aanzet van interpretatie van deze gegevens (aanzet van mogelijke acties en terugkoppelen naar het team)
  • Inclusie van kinderen met bijzondere noden: verzamelen van achtergrondinformatie over specifieke noden van kinderen (vb. slechtziend, taalachterstand, ..) via gesprekken met de ouders, inclusiecoaches, opzoeken van info, ondersteunende instanties contacteren,…en mogelijke werkwijzen uitwerken om kinderen met bepaalde noden op een goede manier te kunnen betrekken bij de activiteiten van de BKO