Kansarmoede op de werkvloer
Kansarmoede is een probleem dat op de werkvloer zowel voorkomt bij personeel als bij cliënteel.
Werkgevers die signalen van financiële en persoonlijke problemen van hun werknemers tijdig detecteren, kunnen ondersteuning bieden.
Zo bied je de werknemer hulp en blijven de effecten op zijn of haar functioneren beperkt.
Want armoede kan directe en indirecte gevolgen hebben op de werkvloer:
- Armoede zorgt voor gevoelens van schaamte, schuld, onzekerheid. Medewerkers hebben minder draagkracht en functioneren minder goed op de werkvloer: concentratie- en productiviteitsproblemen kunnen een gevolg zijn.
- Ook de werksfeer kan hieronder lijden. Soms ook relaties met cliënten.
- Financiële problemen kunnen leiden tot loonbeslag.
- Armoede kan leiden tot ziekteverzuim, waardoor de werkdruk voor collega’s verhoogt. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot ontslag, waarbij waardevolle medewerkers hun job verliezen en zij nog dieper in de armoede terecht komen.
Cliënten in kansarmoede bereiken blijkt ook niet altijd evident. Wanneer het toch lukt, is het zaak ze ook aan boord te houden.
Ontdek enkele tips over de toegankelijkheid van de Centra voor Ambulante Revalidatie (CAR) voor gezinnen in kansarmoede aan de hand van de brochure Keer de kansen. Kies voor kwaliteitsvolle begeleiding van gezinnen in kansarmoede.
Wil je als werkgever inzetten op het bestrijden van kansarmoede in jouw organisatie? Dan is het basistraject ‘ervaringskennis rond kansarmoede’ zeker iets voor jou.