Creatief denken - IN COMPANY
Na deze vorming:
- heb je inzicht in het creatief denkproces
- kan je out of the box denken met verschillende technieken stimuleren en sneller op meer ideeën komen
- heb je de 5 vaardigheden van creatief denken getraind: flexibel associëren, uitstel van oordeel, divergent denken, verbeeldingskracht en creatief waarnemen
- ken je je eigen sterktes en blokkades zodat je een opbouwende rol kan opnemen bij het creatief denken.
Programma
Tijdens deze vorming maak je kennis met het proces van creatief denken en wat dit in de praktijk kan betekenen.
Door af te stappen van het logisch denken en in plaats daarvan een creatief denkproces te stimuleren, kom je tot creatieve ideeën en originele oplossingen voor problemen, bijvoorbeeld nieuwe activiteiten bedenken, van problemen mogelijkheden maken, frisse ouderactiviteiten bedenken … Soms weet je niet meer op welke manier je nog kan veranderen en blijf je hangen in het bekende, ook al werkt dit niet goed.
Tijdens deze vorming probeer je allerlei creatieve denktechnieken uit zoals patroondoorbrekend denken, flexibel associëren en andere brainstormtechnieken.
We kaderen hoe een creatief proces verloopt en gaan na hoe je dit kan inzetten in je opvang.
WERKVORM EN METHODIEK
Theoretische kader via PowerPoint met visuals om inzicht te krijgen in creatief denken, praktische oefeningen, brainstormtechnieken uitproberen en bespreken, leergesprek over theoretische achtergrond, groepswerk in het uitproberen van technieken, uitwisselen van ervaringen.
VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang
Leidinggevenden en pedagogisch coaches groepsopvang
DUUR
1 dag
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.