Dat lust ik heel heel graag - IN COMPANY
Na deze vorming kan je:
- belangrijke elementen en mijlpalen in de eetontwikkeling van kinderen benoemen en begrijpen
- stimulerende factoren voor de smaak- en eetontwikkeling identificeren en effectief toepassen
- duidelijk uitleggen wat wordt bedoeld met voedselvoorkeur en hoe dit zich ontwikkelt bij kinderen
- praktische tips gebruiken om kinderen te laten proeven van nieuwe smaken en texturen
- praktische tips toepassen om eetmomenten tot aangename en gezellige momenten te maken
- een kritische reflectie maken op je eigen praktijk en doelen en actieplannen opstellen voor toekomstige verbeteringen en acties.
Programma
Kinderen en eten roepen vaak levendige beelden op: de verrukte gezichten wanneer ze voor het eerst een nieuwe smaak proeven, de verwondering over verschillende texturen en de gezelligheid van samen aan tafel zitten.
Deze vorming neemt je mee op een reis door de eet- en smaakontwikkeling van jonge kinderen. We concentreren ons op het begrijpen van hoe eten proeven werkt en onderzoeken de factoren die deze ontwikkeling beïnvloeden en stimuleren.
Hoe kun je kinderen op een positieve manier nieuwe smaken laten ontdekken? Hoe creëer je tijdens de maaltijden een gevoel van verbinding tussen jou, de kinderen en de kinderen onderling? Welke kleine impulsen kun je geven om kinderen zich gezien en gehoord te laten voelen tijdens het eten? Hoe kun je kinderen actief betrekken bij het eetproces? En hoe vaak moeten kinderen eigenlijk iets proeven voordat ze weten of ze het lekker vinden?
Op al deze vragen geven we antwoord. Je maakt kennis met de inspirerende DVD 'Dat lust ik héél héél graag', die laat zien hoe eten in de kinderopvang en gezellig samenzijn hand in hand kunnen gaan, terwijl de eet- en smaakontwikkeling op een positieve manier wordt gestimuleerd.
De vorming is opgebouwd rond de volgende thema's:
- eetontwikkeling als een leerproces en de factoren die deze ontwikkeling beïnvloeden
- eetontwikkeling tijdens het eerste levensjaar, met onder andere lepelvoeding, brokjesvoeding en drinken uit een beker
- voedselvoorkeuren van kinderen
- het belang van proeven en smaakontwikkeling
- praktische tips om proeven en eten aangenaam te maken, inclusief de zin en onzin van belonen, ervaringsgericht leren, het creëren van een veilige eetomgeving, het gebruik van rituelen, en meer.
- effectieve communicatie met ouders over dit onderwerp.
WERKVORM EN METHODIEKEN
Een presentatie met wetenschappelijke achtergrond en voorbeelden en tips uit de praktijk vormen de rode draad. Dat gaat continu gepaard met gesprekken met deelnemers: ingaan op hun vragen, voorbeelden bespreken, reflectievragen, vragen naar eigen voorbeelden en ervaringen of kleine quizjes voor de deelnemers waarna de antwoorden door de lesgever verwerkt worden in de presentatie.
Verschillende fragmenten uit de DVD ‘Dat lust ik héél héél graag’ (VBJK, UGent) bekijken we samen en analyseren we via groepswerk en reflectievragen.
VOOR WIE
Kinderbegeleiders in groepsopvang 0-3 jaar en leidinggevenden groeps- en gezinsopvang 0-3 jaar.
OVER DE LESGEVER
Charlotte Matton, freelance medewerker, diëtiste verbonden aan het Maria Middelares Ziekenhuis te Gent.
CONTACTGEGEVENS
Timothy Verhulst
Tel: 09 232 47 36
Mail: info@vcok.be
GSM (noodgevallen): 0478 56 80 24
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
- beamer + scherm + geluid
- tafels en stoelen in een cirkel of U-opstelling.
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal AANTAL uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.