ICOBA - Moeilijk begeleidbaar? Een theoretisch kader, mindset en koffer met technieken en inzichten vanuit het oplossingsgericht werken en nieuwe autoriteit - IN COMPANY

Met deze vorming krijg je een kader, mindset en technieken om te (her)positioneren en te handelen in uitdagende samenwerkingsrelaties, om een context te creëren waarin ‘bewegen’, lees veranderen nog meer mogelijk wordt en krachtgericht- en de-escalerend uit te nodigen en te handelen om verdere veranderingen mogelijk te maken, met aandacht voor veiligheid.

Programma

Kinderen, jongeren en volwassenen die we ervaren als moeilijk te begeleiden, ongenaakbaar, passief agressief of ongeïnteresseerd kunnen een gevoel van frustratie, weerstand en machteloosheid voeden. Soms leidt dit ongewild tot patstellingen, escalaties en toenemende bezorgdheid. Deze dynamieken verhinderen de gewenste verandering en kunnen een impact hebben op de gezondheid van professional én cliënt.

In deze opleiding construeren we opnieuw en verder mogelijkheden vanuit twee compatibele en elkaar versterkende kaders: het duo nieuwe autoriteit en oplossingsgericht werken. We verrijken deze kaders met inzichten vanuit de gewoontetheorie, cognitieve gedragstherapie, hechting, neurobiologie, trauma en zelfdeterminatietheorie. We doen dit met een voortdurende monitoring van ‘veiligheid’.

We sluiten aan bij de bestaande kennis van de deelnemers. Met dit aanbod willen we ‘bevestigen’, ‘inspireren’ en ‘verrijken’ om opnieuw en/of nog meer mogelijkheden te vinden.

Dag 1
Een innerlijk kompas om te (her)positioneren in uitdagende samenwerkingsrelaties.

Dag 2
Een set met technieken om een uitnodigend klimaat te creëren waarin de mogelijkheid tot veranderen groter wordt. Het geconstrueerde innerlijke kompas, is onze gids.

Dag 3
We verdiepen de aangebrachte inhouden op basis van concrete praktijk van de opleider en de deelnemers. We maken gebruik van methodieken die verder mogelijkheden en krachten genereren.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
• Activerend - Reflecterend - Ervaringsgericht
• Demonstraties en simulaties
• Afgestemd op de aanwezige concrete praktijken en contexten
• Krachtgericht en waarderend.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
3 vormingsdagen = 6 dagdelen

START- EN EINDUUR
9u30 – 16u30

VOOR WIE
Iedereen die interesse heeft.

OVER DE LESGEVER
Sven Bussens heeft meer dan 20 jaar klinische praktijkervaring in het verbindend en krachtgericht werken met kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten, gezinnen, professionals en teams binnen jeugdzorg. Hij combineert tot vandaag het geven van workshops, opleidingen, supervisies, intervisies, consults en trainingen met eigen praktijken.

Sven is meer dan 14 jaar actief als stagebegeleider en lesgever binnen het departement sociaal agogisch werk aan de Faculteit Mens en Welzijn, Hogeschool Gent. Hij is actief in de preventieve én klinische ondersteuning.

Sven spreekt regelmatig in binnen- en buitenland op studiedagen en congressen. Hij is auteur van drie boeken en publiceert artikelen vanuit en voor de social-profit.

CONTACTGEGEVENS
Sven Bussens
F. Hanusdreef 15 – 9160 Lokeren
0485 073 687
sven@krachtcollectief.be
https://krachtcollectief.be/

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
• Flipchart of bord (met stiften/krijt)
• Mogelijkheid om te projecteren (beamer en scherm)

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 16 Opleider: Kracht Collectief
Organisator: ICOBA Thema: Reageren op lastig gedrag en agressie Domein: Agressie- en conflictbeheersing Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector