ICOBA - Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet in praktijk - IN COMPANY

Met deze in company vorming verwerf je grondige kennis van wat Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet inhoudt en hoe je dit kan vertalen naar het leefgroepwerk. Je kan de basishouding van Nieuwe Autoriteit toepassen in dagelijkse situaties in de leefgroep en als team kan je bij grote onmacht jullie autoriteit op een krachtigere, verbindende manier neerzetten, met inspiratie van de instrumenten van Geweldloos Verzet. Jullie voelen zich als team “samen sterker” in geval van ernstig probleemgedrag.

Programma

Onacceptabel gedrag van kinderen en jongeren plaatst opvoeders voor enkele dilemma’s: straf of herstel? Praten of verbieden? Volhouden of opgeven?

Gezag is in deze tijd geen evidentie meer. Binnen één team of voorziening leven vaak heel uiteenlopende antwoorden op deze dilemma’s. Dit leidt makkelijk tot angst, onmacht en escalaties zeker bij aanhoudend probleemgedrag. Het team geraakt verdeeld in “kampen”, teamleden voelen zich hierdoor vaak alleen en niet gesteund.

Veel teams zijn daarom op zoek naar een aanpak die meer perspectief biedt. Ze vinden die alsmaar vaker in het gedachtegoed en de instrumenten van Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit. De focus daarbij ligt op de volwassene. Hoe kan je als volwassene een krachtig anker zijn in het leven van jongeren. En hoe kan je volhouden daar waar jongeren jou voor de grootste uitdagingen plaatsen? Hoe kunnen we elkaar versterken in de omgang met deze cliënt?

Deze opleiding neemt je stap voor stap mee in het gedachtegoed en vertaalt het op maat van jullie werking. Komen aan bod:
• Is er nood aan een Nieuwe Autoriteit? Hoe kan die eruit zien?
• Van onmacht naar kracht: een andere visie op ‘invloed’, gebaseerd op relatie, aanwezigheid, zelfcontrole, steunnetwerk, transparantie en verzet
• Het vermijden en stoppen van escalaties en spiralen van onmacht
• Drie niveaus van Waakzame Zorg
• De uitbouw van een steunnetwerk in en rondom het team, samenwerken met de context
• Geweldloos Verzet als de onmacht groot is: kennismaken en leren uitvoeren van aankondiging, de vier manden, campagne van bezorgdheid, bevelen weigeren, volgen, telefoonronde, sit-in, relatie- en herstelgebaren (enkel in de 4-daagse versie)
• Toepassing van het geleerde in de eigen werksetting.

Deze opleiding rendeert het sterkst als ze kadert in een implementatietraject van het gedachtegoed in de voorziening. Afhankelijk van de mogelijkheden binnen je voorziening zoeken we samen uit hoe we het traject vormgeven.

Kies je voor een implementatietraject, dan starten we met een AFSTEMMINGSGESPREK. Daar kan een INTRODUCTIE voor de ganse voorziening op volgen en een BASISOPLEIDING voor (enkele) teams. Wij ondersteunen achteraf via supervisie of een KARTREKKERSOPLEIDING.

AFSTEMMINGSGESPREK
We brengen de beginsituatie in kaart, peilen naar de doelstellingen van je voorziening en polsen naar de vragen van de deelnemers m.b.t. het thema. Op deze basis wordt een implementatietraject op maat uitgetekend.

INTRODUCTIE
Tijdens een lezing van 3 uur krijg je een overzicht van het gehele gedachtegoed, zowel de basishouding van Nieuwe Autoriteit als de mogelijkheden van Geweldloos Verzet. We starten met de vraag "waarom een nieuwe vorm van autoriteit?" om vervolgens heel concreet te laten zien hoe zo'n Nieuwe Autoriteit er in de praktijk kan uitzien.

BASISOPLEIDING
Een 2-, 3- of 4-daagse past binnen een implementatietraject maar kan je ook apart aanvragen. In de 4-daagse nemen we je stap voor stap mee in het volledige gedachtegoed, van basishouding tot toepassing in de moeilijkste casussen. In de 2- en 3daagse komen de instrumenten van Geweldloos Verzet beperkter aan bod en is er minder ruimte voor integratie van het gedachtegoed in jullie werking. De keuze hiervoor is vooral nuttig als eerste kennismaking of als stap in het verkennen van wat voor jullie een passende visie kan zijn.

KARTREKKERSOPLEIDING
De kartrekkers volgen sowieso een basisopleiding van min. 3 volledige dagen. Nadien volgt een vervolg- en verdiepingstraject. Een kartrekkersgroep is een kernteam dat de implementatie van NAGV in de voorziening aanstuurt. Hun rol kan bestaan uit:
• Het ondersteunen van collega's en teams in geval van grote onmacht
• NAGV in de verschillende teams warm houden.
• De teams helpen zich NAGV meer eigen te maken.
• Beleidsondersteunende initiatieven nemen om NAGV in de werking te implementeren.
De opleiding versterkt deelnemers op 2 sporen:
• Ze verdiepen hun eigen kennis en handelingsbekwaamheid m.b.t. NAGV
• Ze verwerven de basishouding waarmee ze collega's en context kunnen versterken vanuit dit gedachtegoed.
Via een kartrekkersopleiding bereiden ze zich voor op hun rol in een werkgroep, die na de opleiding verder aan de slag blijft.
We adviseren hiervoor een opleiding van drie dagen, maar aanpassing aan de noden van de groep is mogelijk. Inhoudelijk werken we altijd op maat van de voorziening. Deze opleiding bestaat voor een deel uit supervisie.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
• In onze trainingen staat de praktijk centraal.
• Naast korte stukjes theorie en heel wat filmmateriaal is er ruimte voor reflectie, oefeningen en casusbespreking.
• De tools van Geweldloos Verzet worden via demonstraties of rollenspel ingeoefend (enkel in de vierdaagse versie of kartrekkersopleiding).

De introductie is een presentatie met filmfragmenten en korte reflectieoefeningen.

Onze houding is steeds uitnodigend, maar niet dwingend: we zien het als een proces dat we samen met de groep aangaan.

MODULES EN AAN TE VRAGEN DAGDELEN
MODULE 1: 4-daagse basisopleiding = 8 dagdelen
MODULE 2: 2- of 3-daagse basisopleiding = 4 of 6 dagdelen
MODULE 3. Afstemmingsgesprek = 2 uur of 1 dagdeel
MODULE 4: Introductie = 1 halve vormingsdag of 1 dagdeel
MODULE 5: Kartrekkersopleiding = 3 vormingsdagen of 6 dagdelen
MODULE 6: Supervisie = 1 halve vormingsdag of 1 dagdeel

START- EN EINDUUR
Overeen te komen

VOOR WIE
Leefgroepbegeleiders en hun leidinggevenden, contextbegeleiders, zorgcoördinatoren…

Begeleiders buitenschoolse kinderopvang en hun leidinggevenden.

De opleiding kan je zowel met collega’s uit het eigen team als deelnemers uit verschillende teams organiseren.

OVER DE LESGEVERS
Wij zijn Carla Stals en Hilde Leonard. Wij hebben beide jarenlange ervaring in het werken met kinderen en jongeren en hun context (voorziening, gezin, school) en zijn ervaren trainers. We volgden opleidingen rond Geweldloos Verzet in binnen- en buitenland en werken dagelijks aan de vertaalslag ervan naar de praktijk.

CONTACTGEGEVENS
Hilde.leonard@pandora.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
• Een ruimte waar we vrij kunnen bewegen
• Voldoende stoelen en de tafels aan de kant
• Beamer, computer en geluidsboxen.

We brengen een powerpoint met filmmateriaal mee op usb-stick en sturen achteraf ondersteunend materiaal digitaal door.
We werken niet in West-Vlaanderen.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 16 Opleider: Geweldloos Verzet in Praktijk
Organisator: ICOBA Thema: Reageren op lastig gedrag en agressie Domein: Agressie- en conflictbeheersing Sector(en):
Kinderopvang
Opvoedings -en huisvestingssector