ICOBA - Omgaan met agressie en fysiek geweld binnen de werkcontext - IN COMPANY

Met deze vorming leer je een praktijkgerichte methode die je kansen op zelfbescherming en ontsnapping in een geweldsituatie vergroot met eenvoudige technieken. Je ontdekt hoe je de technieken en concepten na de vorming voor jezelf en met elkaar oefent. Zo integreer je ze in je dagelijkse werk.

Programma

Vaak leer je technieken die goed werken als de partner waar je tegenover staat medewerking verleent en toelaat dat de ‘verdediger’ een techniek toepast. Zodra de partner meer weerstand biedt en je de techniek onder druk moet toepassen, blijken veel technieken niet meer te werken. Dat kan een vals gevoel van veiligheid creëren en nefast zijn als je in een echte geweldsituatie terecht komt.

Bij contactsporten worden technieken wel onder druk uitgetest. Het probleem hierbij is dat deze sporten gestoeld zijn op het principe van eerlijkheid. Denk aan bokswedstrijden die gevochten worden tussen mensen van hetzelfde geslacht en hetzelfde gewicht, één tegen één, met een scheidsrechter die toekijkt en ingrijpt wanneer nodig. Een reële gewelddadige situatie zal echter zelden ‘eerlijk’ verlopen. Het ontbreekt aan het psychologische, het sociale en het gedragsmatige aspect van hoe conflicten en geweldsituaties in het echte leven ontstaan.

Defense Plan biedt een antwoord op agressief gedrag binnen een werkcontext van welzijns- of gezondheidszorg.

In deze training leer je:
• Aandacht te hebben voor signalen uit je omgeving en de lichaamstaal van anderen, waardoor je sommige problemen tijdig kan signaleren en vermijden.
• Conflicten verbaal te de-escaleren via scenariotraining.
• Een correcte en natuurlijke veiligheidshouding van je lichaam en armen aan te nemen.
• In te schatten welke lichamelijke signalen bij de ander aangeven dat fysiek geweld nakend is.
• De noodzakelijke handelingen gericht op zelfbescherming en ontsnapping.

De verschillende vormen van agressief gedrag en de bijhorende manier van aanpak komen aan bod, met speciale aandacht voor het ontwikkelen en trainen van een noodreactie als agressief gedrag de vorm aanneemt van fysiek geweld.

We geven steeds de voorkeur aan proactief handelen, maar soms word je verrast of maak je een inschattingsfout. Daarom leer je ook reactief en instinctief te werken waar het belang van de ontwikkeling van simpele strategieën en concepten naar boven komt.

We gebruiken enkel grof motorische, onder druk geteste technieken. Je leert om jezelf doeltreffend te beschermen en zo snel mogelijk uit de situatie te ontsnappen.

Draag comfortabele kleding en schoenen en voorzie voldoende eigen drinkwater. Defense Plan voorziet het trainingsmateriaal.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
• Het eerste deel is het theoretisch gedeelte, de basisstructuur van Defense Plan, visueel ondersteund door het uitbeelden van bepaalde situaties. Verschillende vormen van agressief gedrag en voorstellen tot aanpak komen aan bod.

• Het tweede deel is het interactieve praktijkgedeelte.
We oefenen in een situationele context per koppel met pads, stootkussens en vechtsportmatten. We oefenen op lichaamshouding, correct gebruik van armpositie en afstandsmanagement bij het de-escaleren, verdediging tegen stoten en trappen, ontsnapping uit houdgrepen en verdediging op de grond. Het hoofdaccent voor elke oefening ligt op zelfbescherming en ontsnapping.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
Aanbevolen: 1 vormingsdag van 7,5 uur = 2 dagdelen

Als dit niet binnen het tijdsbestek van de organisatie past is een verkorte vorming van 4 uur (= 1 dagdeel) ook mogelijk.

START- EN EINDUUR
Volledige dag vorming: 9u00 – 16u30 met 30 minuten middagpauze (= 7 uur les)
Halve dag vorming: 9u00 – 13u00 (= 4 uur les)

VOOR WIE
Alle werknemers binnen de welzijns- en gezondheidszorg die met potentieel fysiek gewelddadige zorggebruikers of anderen in contact komen.

OVER DE LESGEVER
Ik ben Jurgen Cuipers en oprichter van Defense Plan. Ik ben geboren in 1978, gehuwd, vader van twee dochters, A1 opvoeder (graduaat orthopedagogie) en werk al 25 jaar als hulpverlener in de ambulante geestelijke gezondheidszorg. Wegens het regelmatig in contact komen met agressie binnen dit boeiende en uitdagende werk en het gebrek aan realistische oplossingen in de omgang hiermee, wilde ik mijn andere passie, realistische zelfverdediging, hierbinnen integreren.

Ik ontwikkelde dit specifiek gestructureerde systeem om een duidelijke structuur aan te brengen in de kennis en ervaringen die ik opdeed in de wereld van de krijgskunsten, gevechtsporten en realistische zelfverdedigingssystemen in de afgelopen 25 jaar. Na jaren trainen behaalde ik de instructeursgraad in de Filipijnse krijgskunst Escrima. Verder trainde ik intensief in verschillende contactsporten, met name het Braziliaanse Jiu Jitsu, het Thaiboksen en het MMA.
Later raakte ik gefascineerd door realistische manieren om jezelf te verdedigen en begon te trainen in het ACDS-systeem en in Senshido, beiden zeer realistische zelfverdedigingssystemen. Ook hierin behaalde ik de instructeursgraad.

Jarenlang testte ik via scenariotraining en ‘pressure testing’ samen met anderen uit welke technieken onder druk werken en welke niet. Op deze manier kon ik het kaf van het koren scheiden en een realistisch programma opstellen.

De laatste jaren groeide de behoefte om deze kennis te delen en over te dragen aan anderen en geef ik met veel passie vormingen, workshops en groepslessen aan een breed publiek.

Vanuit het gebrek aan realistische trainingen, ontwikkelde ik vanuit mijn ervaringen als hulpverlener de vorming “omgaan met agressie en fysiek geweld binnen de werkcontext”. Ze is gericht op medewerkers binnen de welzijnszorg en gezondheidszorg die werken in een context waar er kans is op agressief en fysiek geweld.
Ik gaf deze vorming al in mijn eigen organisatie aan verschillende teams binnen de verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg en aan OCMW’s, een verblijfshuis binnen de bijzondere jeugdzorg, een mobiel team ambulante geestelijke gezondheidszorg, een team van justitie assistenten, enz.

Ik ben nog actief in het Braziliaans Jiu jitsu (BJJ) en No Gi grappling en doe aan fitness en krachttraining.

CONTACTGEGEVENS
Cuipers Jurgen
0032 489 79 73 81
defenseplaninfo@gmail.com
www.defenseplan.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Een grote zaal voor het praktijkgedeelte. De minimale grootte is afhankelijk van het aantal deelnemers. Voorzie minstens 3 vierkante meter per deelnemer.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 20
Organisator: ICOBA Thema: Reageren op lastig gedrag en agressie Domein: Agressie- en conflictbeheersing Sector(en):
Kinderopvang
Opvoedings -en huisvestingssector
Vlaamse Welzijnssector