ICOBA - Omgaan met zelfverwonding en zelfmoord(poging) bij personen met een beperking - IN COMPANY

Met deze in company vorming gaan we jouw ervaringen met dit 'probleemgedrag' kaderen. Door het beter te begrijpen krijg je meer grip op de problemen en draag jij bij aan een verbeterde levenskwaliteit van je cliënt en de kwaliteit van het leven en werken van professionelen.

Programma

“Niets menselijks is ons vreemd, hoe vreemd die mens zich ook gedraagt”
Dit is de kerngedachte van het psychoanalytische referentiekader dat ik hanteer om alle klinische fenomenen te begrijpen.

In deze opleiding focus ik op hoe we zelfverwonding en zelfmoordpoging bij personen met een beperking kunnen interpreteren, begrijpen en mogelijks verklaren. Deze symptomen hebben immers een gelaagdheid aan mogelijke betekenissen.

Op basis daarvan kan een klinische hypothese geformuleerd worden als basis voor een begeleidings- en therapeutische lijn in bio-psycho-sociale zin, waarin de verschillende betrokkenen elk hun eigen rol te spelen hebben. Het is essentieel om dit als een proces te zien en dus coherent en ondersteunend te werken met de feedback, de nieuwe observaties en het al dan niet bijsturen van het begrijpen en de klinische hypothese.

Het programma bestaat uit twee delen.

Het eerste deel gaat in op het theoretisch kader, aangevuld met verschillende illustraties. Hierbij passeren psychoanalytische auteurs (Freud, Lacan, Klein, Bion en Szondi) evenals het hechtingsdenken van Fonagy maar evenzeer Dõsens sociaal-emotionele ontwikkelingstheorie de revue. Dit op een toegankelijke en niet-technische manier.

Cruciaal is dat de thema’s zelfverwonding en zelfmoord(poging) op deze wijze – inclusief en empathisch invoelbaar – begrijpelijk worden als algemeen menselijke uitingen op een weliswaar heel extreme en pijnlijke wijze voor de betrokkene zelf maar ook overdrachtelijk voor de (al dan niet professionele ) context.

In een tweede deel maken we tijd om 2 tot 3 casussen te bespreken die de deelnemers meebrengen uit de eigen praktijk. We formuleren mogelijke betekenissen, hypothese en handelingsadviezen waarmee je nadien in de praktijk aan de slag kan. Dat levert nieuwe observaties en feedback en al dan niet een bijsturing van het begrijpen en de hypothese.

Is er nood aan verdere verdieping in een of meerdere casussen, dan is een terugkomdag mogelijk.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
• Een combinatie van een inleidend theoretisch kader en casusmateriaal aangebracht door de deelnemers.
• Dit alles zo interactief mogelijk

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 vormingsdag = 2 (aaneensluitende) dagdelen
1 halve terugkomdag = 1 dagdeel

START- EN EINDUUR
9u00 – 16u30

VOOR WIE
Alle professionelen die hun werk en daarbinnen de confrontatie met zelfmoord(poging) en zelfverwonding beter willen begrijpen en adequater willen aanpakken en dus méér vragen dan enkele tips en tricks.

Deze vorming wordt afgestemd op de ervaring en vragen van de deelnemers.

OVER DE LESGEVER
Johan De Groef (° 1955) studeerde pedagogische wetenschappen, filosofie en culturele antropologie aan de KULeuven en kreeg een opleiding tot psychoanalyticus in de Belgische School voor Psychoanalyse (prof. Vergote en prof J. Schotte). Hij is erkend als klinisch orthopedagoog. Hij heeft 40 jaar een privépraktijk als psychotherapeut en was tot 2019 werkzaam in de sector personen met een beperking. Hij is opleider en supervisor aan de KULeuven (analytische psychotherapie en postacademisch jaar orthopedagogiek: handicap en ggz. en aan Univ. de Namur et Mons.

CONTACTGEGEVENS
Johan De Groef
Zennelaan 35
1800 Vilvoorde
0475 581 516
johan.de.groef@telenet.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Ik werk binnen maximum een straal van 100 km rond Brussel.
Bij voorkeur plannen op een woensdag of donderdag buiten de maanden mei, juni, september en oktober.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 12 Opleider: Johan De Groef
Organisator: ICOBA Thema: Reageren op lastig gedrag en agressie Domein: Agressie- en conflictbeheersing Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector