ICOBA - Opmaak van een sensorisch profiel bij onder- en overprikkeling - IN COMPANY

In deze in company vorming leer je werken met gestandaardiseerde vragenlijsten om de sensorische prikkelverwerkingsmogelijkheden van een cliënt én het effect ervan op het functioneren in de (leef)groep in kaart te brengen.

Programma

Een sensorisch profiel geeft inzicht in de wijze waarop iemand info en prikkels verwerkt en hoe sterk iemand op verschillende prikkels reageert. De bedoeling is om (bewegings)gedrag beter te begrijpen, de functie van fysieke sensaties en zintuiglijke prikkels in gedrag te achterhalen zonder of in combinatie met gedachten, gebeurtenissen en gevoelens en een beter inzicht te verkrijgen in de relatie tussen prikkelverwerking en het dagelijks functioneren van een cliënt.

Daarom wordt dit profiel vaak als aanvullend onderzoeksinstrument gebruikt.
Een sensorisch profiel wordt opgesteld op basis van een in te vullen vragenlijst, al dan niet in combinatie met observaties en gesprekken rond een cliënt. Van hieruit maakt de begeleider/therapeut weloverwogen keuzes voor de interventie en de begeleiding op maat van de cliënt, de situatie en het netwerk van de cliënt.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
• De inschaling van een vragenlijst wordt stap per stap uitgelegd en uitgevoerd. Zo ontstaat er een profielopmaak en gaan we aan de slag om aanpassingen te formuleren. De deelnemers ontvangen vele strategieën per zintuig en naar participatie.

• Ik werk graag in groepjes van 3-4 mensen om dan interactief aan de slag te gaan met oefeningen.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 vormingsdag = 2 dagdelen

Kan zowel online als klassikaal.

START- EN EINDUUR
9u00 – 12u00 en 12u45 – 15u45

VOOR WIE
Begeleiders, alle therapeuten, ortho, psycho’s, socio-emotionele coaches, sociaal werkers, sociaal verpleegkundigen, opvoeders, leerondersteuners.

OVER DE LESGEVER
Karen Van Dyck is psychomotorisch therapeut (kiné) als erkende integratieve psychotherapeut en auti-en gedragstherapeut in de eigen privépraktijk ‘Gaandeweg’.
Karen werkt in het leersteuncentrum Expant (Voorheen GON-coördinator type 3 - type 9 De Mostheuvel en Dennenhof), en is gastspreker bij verschillende organisaties.
Ze werkte 4 jaar in Carrewiel, Mechelen.

CONTACTGEGEVENS
Karen Van Dyck
Van Den Nestlaan 85
2520 Ranst
0479548618
Karenvandyck4@gmail.com
www.gaandeweg.info

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
• Flipover
• Mogelijkheid om PP te projecteren met beamer
• Tafelschikking in groepjes van 4

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 40 Opleider: Gaandeweg
Organisator: ICOBA Thema: Voorkomen van lastig gedrag en agressie Domein: Agressie- en conflictbeheersing Sector(en):
Kinderopvang
Opvoedings -en huisvestingssector
Vlaamse Welzijnssector