Intervisie: leren van elkaar - IN COMPANY
Na de vorming:
- Kan de deelnemer reflecteren over eigen handelen
Nadenken en reflecteren over het eigen professionele handelen.
- Kan de deelnemer casussen van anderen overdenken
Casussen van anderen kunnen overdenken en analyseren om inzicht te krijgen in diverse professionele situaties.
- Kan de deelnemer constructieve feedback geven
Op een constructieve en ondersteunende manier feedback kunnen geven aan collega's, gebaseerd op de besproken casussen.
- Heeft de deelnemer geleerd van ervaringen van anderen
Leren van de ervaringen en inzichten van andere deelnemers tijdens de intervisiesessies.
Programma
Intervisie is een waardevolle en krachtige vorm van samenwerking die voor verschillende doeleinden kan worden ingezet:
- Samenwerken aan uitdagingen
Intervisie stelt teams in staat om samen te werken aan uitdagingen die zich voordoen op de werkvloer, zoals het bespreken van casussen met cliënten of patiënten, gerelateerd aan de doelgroep waarmee ze werken.
- Inzicht in eigen handelen
Het biedt de mogelijkheid om inzicht te verwerven in het eigen handelen en de professionele ontwikkeling te bevorderen.
- Diverse onderwerpen
Intervisie kan worden toegepast op een breed scala aan onderwerpen, waaronder inhoudelijk werk, complexe vraagstukken, besprekingen van de doelgroep, professionele ervaringen, omgaan met belemmerende gevoelens en overtuigingen, veranderingen in de organisatie, en meer. Kortom: alles waarbij input van anderen zinvol is.
Tijdens intervisie komen deelnemers samen in kleine groepen en gebruiken ze een methodiek om gezamenlijk casussen te bespreken. De rol van intervisiebegeleiders is niet om directe oplossingen aan te dragen, maar om de groep te begeleiden bij het vinden van tools en handvatten om met de uitdagingen om te gaan. Gelijkwaardigheid en respect staan centraal in intervisie, en deelnemers ondersteunen elkaar bij het vinden van oplossingen en het ontwikkelen van professionele vaardigheden.
WERKVORMEN EN METHODIEK
In deze vorming gaan we aan de slag met casussen van de deelnemers.
Eerst en vooral creëren we een veilige omgeving door het maken van afspraken en een check-in.
Nadien vragen we wie er een casus wilt inbrengen en welke casussen voorrang krijgen. Tenslotte gaan we met een gepaste methodiek aan de slag.
OVER DE LESGEVER
Lene Smets is pedagoge van opleiding. Ze werkt in het vormingscentrum als teamtrekker communicatie. Haar expertise binnen het vormingscentrum focust zich voornamelijk op het begeleiden van groepen op vlak van communicatie, begeleiden van intervisies, teamdynamica, mentorenopleidingen, …Naast haar functie in het vormingscentrum is ze opleidingscoördinator thuis- en bejaardenzorg en leefgroepenwerking.
Lene is een van de mogelijke lesgevers. Als deze vorming in company aangevraagd wordt, kan deze vorming verzorgd worden door een lesgever binnen hetzelfde expertisedomein.
VOOR WIE
Intervisie werkt het best als er gewerkt wordt met deelnemers die ongeveer dezelfde functie uitoefenen.
Dit kan gaan over werknemers uit de gehandicaptenzorg, bijzondere jeugdzorg, centra voor kinderzorg, gezinsondersteuning, centra voor integrale gezinszorg en algemeen welzijnswerk.
CONTACTGEGEVENS
Juan Luyten
tel: 014 47 13 12
mail: juan.luyten@hivset.be
SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
In overleg met de opleider
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.