Spelen in een wereld van verschil – diversiteit in de kinderopvang - IN COMPANY

Na deze vorming heb je:
- een bredere kijk op wat diversiteit precies is en hoe je ermee omgaat
- geleerd om diversiteit in al zijn vormen te waarderen
- geleerd wat diversiteit over jezelf vertelt
- geleerd hoe je actief je eigen visie en omgeving kan veranderen om meer inclusief te werken

Programma

Wil jij een positieve impact maken in jouw organisatie en bijdragen aan een inclusieve en ondersteunende (werk)cultuur? Ontdek hoe je vooroordelen kunt herkennen en aanpakken, hoe je de dagelijkse praktijk kunt evalueren met een open blik, en hoe je een omgeving kunt creëren waar iedereen zich gewaardeerd en gesteund voelt.

Leer objectief de (voor)oordelen van jezelf en van anderen te herkennen en aan te pakken. Door bewustwording en actie kunnen we een inclusievere werkomgeving creëren. Begrijp de invloed van onbewuste vooroordelen en ontwikkel strategieën om deze effectief te bestrijden.

Daarnaast is het essentieel om met een open blik de dagelijkse praktijk te evalueren. Dit betekent dat je bereid bent om kritisch te kijken naar bestaande processen en gedragingen, en openstaat voor veranderingen die bijdragen aan een betere en eerlijkere werkomgeving. Zo zorg je ervoor dat je organisatie altijd in beweging blijft en zich aanpast aan nieuwe inzichten en uitdagingen.

Het bevorderen van een ondersteunende en open (werk)cultuur is de sleutel tot succes. Wanneer medewerkers zich gesteund en gewaardeerd voelen, stijgt hun betrokkenheid en productiviteit. Leer hoe je een cultuur kunt ontwikkelen waarin open communicatie, samenwerking en wederzijds respect centraal staan.

WERKVORM EN METHODIEK
1. Interactieve presentaties: Korte, interactieve presentaties om belangrijke concepten en informatie te introduceren.
2. Groepsdiscussies: Discussies waarbij deelnemers hun ideeën en ervaringen kunnen delen over specifieke onderwerpen
3. Casestudy's: Praktijkvoorbeelden die worden besproken en geanalyseerd in groepen om inzicht te krijgen in effectieve oplossingsstrategieën.
4. Teamopdrachten: Samenwerkingsopdrachten waarbij deelnemers in groepen werken aan het identificeren van conflicten en het ontwikkelen van strategieën om ze op te lossen.
5. Feedbacksessies: Gelegenheid voor deelnemers om constructieve feedback te geven en te ontvangen.
6. Reflectieve oefeningen: Individuele en groepsoefeningen om de persoonlijke groei en ontwikkeling van deelnemers te bevorderen door middel van zelfreflectie en zelfevaluatie.
7. Brainstormsessies: Creatieve sessies waarin deelnemers ideeën genereren.

VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang
Leidinggevenden en pedagogisch coaches groeps- en gezinsopvang

DUUR
1 dag

CONTACTGEGEVENS
Tel: 0471 97 22 23
Mail: info@degestreeptegiraf.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 15 Opleider: De Gestreepte Giraf
Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: interactie met kinderen Domein: Diversiteit Sector(en):
Kinderopvang