Verschillen omarmen - IN COMPANY
Tijdens de vorming leer je:
- het verschil herkennen tussen het gangbare denken en kruispuntdenken.
- je bewust worden van je eigen identiteit
- welke uitsluitingsmechanismen er zijn in de samenleving, in onszelf.
- wat stereotypen, (on)bewuste vooroordelen zijn en hoe deze geconstrueerd worden.
- handvatten om te reageren op uitsluitingsmechanismen.
Programma
INHOUD
Divers-sensitieve vaardigheden zijn vandaag niet meer weg te denken in het zorg -en hulpverleningslandschap. In ontmoeting met de ander botsen we soms op verschil. Wat we daarin vergeten is ook naar gemeenschappelijkheden te zoeken. We gaan op zoek naar waarin mensen van elkaar verschillen en vertrekken hierbij vanuit het kruispuntdenken. Er zijn verschillen in leeftijd, gender, seksuele voorkeur, etniciteit, sociale klasse, levensfase, talent/beperking, religie/levensbeschouwing,... Hoe kunnen we rekening houden met al deze verschillen zodat we mensen zo weinig mogelijk uitsluiten? Hoe zorgen we voor inclusief materiaal zodat anderen zich welkom voelen? En bovenal hoe kunnen we trouw blijven aan onszelf en tegelijkertijd wisselen van perspectief?
VOOR WIE
Hulpverleners, zorgverleners, administratief bedienden… iedereen die werkzaam is in de zorg- en welzijnssector
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Voor sectoren 319.01 ,331 en 329.01 werken we met dagdelen. Er kunnen maximum 4 dagdelen per organisatie aangevraagd worden, zolang het voorziene budget dit toelaat.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 9 uren.?
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
OPGELET
Deze vorming is betalend voor organisaties uit de Thuisverpleging (PC 330). De richtprijs bedraagt €63,33 per deelnemer. Na afloop van de opleiding bezorgen we aan jouw organisatie een factuur voor deelname aan de vorming.