Relaties begeleiden bij personen met een verstandelijke beperking
Na deze vorming kan je:
- de eigen visie omtrent relaties bij personen met een beperking duiden en kaderen binnen een maatschappelijke context
- de noden van cliënten omtrent het aangaan van relaties herkennen en gepast ondersteuning hiervoor vinden en/of zelf aanbieden
- het gespek over relaties aangaan met koppels en/of singles met een verstandelijke beperking en hiervoor diverse werkvormen inzetten.
Sessies
Programma
Werk jij met personen met een beperking en wil je hen nog beter ondersteunen in het aangaan en vormgeven van relaties? Je begeleidt zowel singles als koppels en bent op zoek naar concrete tips?
Tijdens deze vorming krijg je de kans om jouw persoonlijke en professionele visie op relaties bij personen met een beperking te verkennen. Reflecteer over je eigen ideeën en overtuigingen en ontdek nieuwe perspectieven die je kunnen helpen bij je werk.
Via interactieve oefeningen en dialogen krijg je concrete en bruikbare handvaten om je cliënten effectiever te ondersteunen. Leer praktische vaardigheden om jouw cliënten te begeleiden in het aangaan en onderhouden van relaties. Ontdek hoe je hen kunt helpen bij het navigeren door de complexe wereld van sociale interacties en intimiteit.
Je krijgt een duidelijk kader om koppels met een verstandelijke beperking te begeleiden en leert hoe je hen concreet kunt ondersteunen bij het opbouwen van gezonde en respectvolle relaties.
Ga aan de slag met verschillende methodieken die je kunt inzetten om het gesprek over relaties aan te gaan. Deze praktische tools helpen je om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken en je cliënten op een empathische en constructieve manier te begeleiden.
WERKVORMEN EN METHODIEK
Rode draad adhv een PPT met polls, kaders en handvaten. Veel uitwisseling in zowel kleine groep als grote groep en interactie om voorbeelden uit de praktijk te koppelen aan de kaders. Oefeningen rond waarden /normen en taalgebruik. Concreet uitproberen van educatieve pakketten en methodieken. Oplossingsgerichte intervisie.
OVER DE LESGEVER
Cathy De Feyter is orthopedagoog en seksuoloog. Ze geeft vorming en coaching aan jongeren en volwassenen met een beperking, ouders en professionele begeleiders over het thema relaties en seksualiteit. Ze praat graag over thema’s waar anderen van blozen, zoals ‘hoe raak je aan de praat’ tot ‘praten over kinderwens’.
VOOR WIE
Ondersteuners van personen met een verstandelijke beperking.
OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.