Gedragsproblemen bij personen met een verstandelijke beperking

- Gerichter kijken naar gedrag:
Je kan gerichter kijken naar het gedrag van mensen met een beperking, waarbij je kan onderscheiden of dit gedrag past binnen het kader volgens het model van A. Došen of dat er sprake is van psychopathologie.
- Beter begrip van gedrag:
Je krijgt een beter begrip van bepaald gedrag bij cliënten, door te kijken vanuit verschillende invalshoeken, inclusief de emotionele en ontwikkelingsdynamische perspectieven.
- Concrete handvaten en tools:
Je krijgt concrete handvaten en je kan tools toepassen in de begeleiding van cliënten met een verstandelijke beperking, om effectiever om te gaan met gedragsproblemen en emotionele behoeften.

Sessies

Datum Tijd Plaats Adres
vr 21 februari 2025 09:00 - 16:00 VZW 't Pelterke Jeugdlaan 4 Overpelt

Programma

Tijdens deze vorming staat het begrijpen van de functie en boodschap achter gedragsproblemen centraal. We vertrekken vanuit de emotionele ontwikkeling van een persoon en onderzoeken de dieperliggende gevoelens. Dit doen we vanuit het ontwikkeling-dynamische perspectief volgens het model van A. Došen.

Ongeveer één op de drie mensen met een verstandelijke beperking ervaart psychische stoornissen, psychiatrische problemen of gedragsproblemen. In de dagelijkse ondersteuning kan dit zich uiten in verschillende vormen, zoals agressie, zelfverwonding, verhoogde stressgevoeligheid, schommelende spanningsregulatie, aanklampend of dwangmatig gedrag en meer.

Tijdens de vorming worden de volgende psychopathologieën behandeld: psychotische stoornissen, stemmingsstoornissen en hechtingsproblemen/trauma. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de specifieke manieren waarop deze problematiek zich kan manifesteren bij mensen met een verstandelijke beperking.

WERKVORMEN EN METHODIEK
- doceertechniek aan de hand van onder andere PowerPoint
- uitwisseling en interactie aan de hand van inspirerende werkvormen
- zelf ervaren
- casusbespreking
- afwisselend werken in kleine en grote groep
- procesanalyse en evaluatie.

VOOR WIE
Orthopedagogen, begeleiders, psychologen, hulpverleners, begeleiders van hulpvragers.

OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming. Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.

Praktisch

Startdatum: 21 feb 2025 | 09:00 - 16:00 Duur: 1 dag Opleider: PsySense
Code vorming: 319-25GP1 Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Specifieke methodieken in begeleiding/zorg Domein: Begeleidings- en zorgvaardigheden Doelgroep: Begeleidend personeel Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector