Leidinggeven is geen kinderspel! - Hoe samenwerken bevorderen in het dagelijks reilen en zeilen
Na deze vorming heb je:
- je zelfkennis en authenticiteit als basis voor effectief leiderschap versterkt
- vaardigheden ontwikkeld om open en effectieve communicatie in teams te bevorderen
- strategieën geleerd om samenwerking en teamdynamiek positief te beïnvloeden
- je vermogen vergroot om conflicten op een constructieve manier aan te pakken.
Sessies
Programma
Wil je je leiderschapsvaardigheden verbeteren? Ontdek de kracht van authentiek leiderschap en leer waarom het zo cruciaal is in de werkomgeving.
Authentiek leiderschap draait om echtheid, integriteit en transparantie. Deze eigenschappen dwingen niet alleen respect af, maar leggen ook de basis voor een succesvolle en harmonieuze samenwerking.
Verbindende communicatie is de sleutel tot deze vorm van leiderschap. Deze methodiek bevordert heldere en open communicatie, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen en het verhogen van de betrokkenheid van teamleden. Wanneer iedereen zich gehoord en begrepen voelt, ontstaat er een dynamische en productieve werksfeer.
Een sterke teamdynamiek is een andere pijler van authentiek leiderschap. Leer hoe je de samenwerking binnen je team kunt stimuleren en je teamleden kunt motiveren om hun beste werk te leveren. Een goed functionerend team is immers de ruggengraat van elke succesvolle organisatie.
Maar wat doe je als er meningsverschillen of conflicten ontstaan? Effectief conflictmanagement is essentieel. Ontdek strategieën om op een gezonde en constructieve manier om te gaan met meningsverschillen en conflicten, zodat deze niet langer een rem vormen, maar juist een kans bieden voor groei en verbetering.
WERKVORM EN METHODIEK
1. Interactieve presentaties: Korte, interactieve presentaties om belangrijke concepten en informatie te introduceren.
2. Groepsdiscussies: Discussies waarbij deelnemers hun ideeën en ervaringen kunnen delen over specifieke uonderwerpen
3. Casestudy's: Praktijkvoorbeelden die worden besproken en geanalyseerd in groepen om inzicht te krijgen in effectieve oplossingsstrategieën.
4. Teamopdrachten: Samenwerkingsopdrachten waarbij deelnemers in groepen werken aan het identificeren van conflicten en het ontwikkelen van strategieën om ze op te lossen.
5. Feedbacksessies: Gelegenheid voor deelnemers om constructieve feedback te geven en te ontvangen.
6. Reflectieve oefeningen: Individuele en groepsoefeningen om de persoonlijke groei en ontwikkeling van deelnemers te bevorderen door middel van zelfreflectie en zelfevaluatie.
7. Brainstormsessies: Creatieve sessies waarin deelnemers ideeën genereren.
VOOR WIE
Leidinggevenden en pedagogisch coaches groeps- en gezinsopvang
DUUR
1 dag
OPGELET
Deze vorming wordt enkel in open aanbod aangeboden
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.