Sociaal emotionele ondersteuning van jonge kinderen
Na deze vorming:
- kan je stilstaan bij de emotionele ontwikkeling van kinderen en wat dit allemaal inhoudt
- heb je jouw rol verkend in de realisatie van pedagogische kwaliteit door in te zetten op emotionele ondersteuning
- ken je je sterktes in je manier van werken en ontdek je waar de kansen tot verbetering liggen rond emotionele ondersteuning
- weet je hoe je dagelijks kan inzetten op positieve relaties en sensitief-responsieve begeleiding.
Sessies
Programma
Een baby of peuter kan soms onverklaarbaar boos worden of groot verdriet hebben. Soms is hij heel gehecht aan een knuffel of kruipt hij op je schoot in een vreemde omgeving. Andere keren lacht hij uitbundig of loopt hij uitzinnig van vreugde heen en weer.
Volwassenen kunnen bepaalde gedragingen niet altijd begrijpen. “Wees nu eens flink!”, “Je moet toch niet boos zijn?”, “Ga maar met de andere kindjes spelen.”
In deze vorming bespreken we de psychische en emotionele ontwikkeling van kinderen tot 3 jaar. We werken met voorbeelden die de deelnemers aanbrengen. We leren jonge kinderen goed begrijpen en er beter mee omgaan.
We gaan in op een sensitief-responsieve begeleidershouding, het inzetten op positieve relaties, omgaan met regels en afspraken en hoe te reageren op ongewenst gedrag. We leggen ook de link met de inhoud uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ dimensie 3 – emotionele ondersteuning.
WERKVORM EN METHODIEK
Presentatie en leergesprekken worden continu afgewisseld met oefeningen voor de deelnemers om inzichten zelf te ontdekken of toe te passen: stellingen, quizvragen, casussen, reflectievragen, analyse van eigen voorbeelden en handelen, … Er is continu ruimte om de eigen vragen en casussen in te brengen.
VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang baby’s en peuters
DUUR
1 DAG
OPGELET
Per organisatie kunnen er 2 deelnemers ingeschreven worden, per vorming.
Als er meer deelnemers worden ingeschreven zullen deze op de wachtlijst gezet worden. Als er een plaats vrijkomt informeren we de deelnemer die op de wachtlijst staat, 2 weken voor de vorming start.