Over Competentiebooster

Wat is competentiebooster?

Meer dan 150 organisaties versterkten hun leer- en competentiebeleid met een traject van Competentiebooster. Dit kaderde binnen het project 'Competentiechecks in Vlaamse ondernemingen', een initiatief om levenslang leren te stimuleren bij organisaties en hun medewerkers. Dankzij de financiering van Europa WSE konden organisaties genieten van gratis advies en begeleiding op maat van hun vragen en noden. Kom meer te weten over het project in deze infographic.

Afbeelding
Infographic competentiebooster

Competentiebooster 2.0

Waarom deze website?

De trajecten van Competentiebooster vormen een waardevolle schat aan informatie, tools, geleerde lessen en succesverhalen. Op basis van het materiaal uit alle trajecten (verslagen, actieplannen) kwamen we tot een overzicht van de meest voorkomende begeleidingsvragen en trajecten: 

  • Visie-en beleidsontwikkeling
  • Competentieontwikkeling 
  • Communicatie & feedback
  • Individuele groei en ontwikkeling

Op deze website vind je de vier voorbeeldtrajecten met de nodige stappenplannen, tips, tools en methodieken. Daarmee willen we jullie inspireren om zelf stappen te zetten in je leer- en competentiebeleid! De vier trajecten geven een overzicht van de grote elementen in het competentiebeleid en bieden jou handvaten om zelf aan de slag te gaan.

Hoe ga ik aan de slag met de trajecten?

  • Ga op verkenning doorheen de verschillende trajecten en ontdek welke stappen jouw organisatie vooruit helpen. Weet je niet zeker welk traject bij jouw organisatie past? Gebruik dan de snelscan. 
  • Het is belangrijk om mee te nemen dat de vier trajecten voorbeeldtrajecten zijn. Er is geen one-size-fits-all. Pas de stappen aan waar nodig en voel aan wat werkt voor jouw organisatie. 
  • Merk ook op dat de verschillende elementen/trajecten met elkaar verbonden zijn! Het onderscheid tussen de vier trajecten valt niet altijd hard te maken; de elementen spelen op elkaar in en zijn complementair op elkaar. Leg dus zelf ook voldoende de linken tussen de trajecten en beschouw ze niet als afgezonderde hokjes. De reden waarom we de onderverdeling maken, is om de informatie behapbaar aan te bieden. 
  • Competentiebooster begeleidde kleine en middelgrote organisaties. Staat jouw organisatie al verder op vlak van competentiedenken? Dan heb je misschien meer gespecialiseerde ondersteuning nodig. 
  • Wanneer je voor grote veranderingen staat of gevoelige onderwerpen aanraakt, kan het uitdagend zijn om een traject zelfstandig te doorlopen. Wens je toch wat extra hulp en ondersteuning? Neem dan een kijkje bij de aanbieders van externe begeleiding.

Veel succes!

Met de steun van:

steun