VIVO is partner voor de Vlaamse overheid
VIVO is actief op een breed speelveld van beleidsdomeinen: Werk en sociale economie, Onderwijs en Vorming, Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Cultuur, en zeker ook rond het thema Inburgering en Gelijke kansen. VIVO is sinds jaar en dag een vertrouwde partner bij maatregelen die de social profit ondersteunen op vlak van vorming en tewerkstelling. Deze instrumenten worden daarbij ingezet:
Om het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid te ondersteunen werkt de Vlaamse overheid met sectorconvenants. Op maat van de sector en met betrokkenheid van de sociale partners wordt een tweejaarlijks actieprogramma uitgewerkt. VIVO neemt de engagementen voor de sector op en kan daarvoor 7 sectorconsulenten inzetten. Naast het algemene convenant bestaat er een specifiek addendum rond Non-discriminatie en Inclusie, een Duaal addendum rond Leren en Werken en een addendum rond Focus op Talent.
Lees hier het sectorconvenant 23-25
Om de vijf jaar onderhandelen de Vlaamse sociale partners voor de social profit met de Vlaamse overheid een overkoepelend interprofessioneel akkoord. Dit akkoord bevat naast koopkrachtmaatregelen meestal ook kwaliteitsmaatregelen rond vorming of tewerkstelling. Bv. de uitrol van de IFIC-functieclassificatie, maatregelen die vorming en opleiding bevorderen, de werkbaarheid vergroten en de instroom, doorstroom en uitstroom verbeteren. VIVO is bij verschillende acties betrokken als uitvoerder. Eind 2020 werd het VIA6-akkoord afgesloten.
Met de VDAB sluit VIVO een tweejaarlijkse samenwerkingsovereenkomt. Daarbij gaat het over wederzijdse informatie-uitwisseling, het leveren van advies over knelpuntberoepen en de planning en evaluatie van opleidingen voor werkzoekenden naar beroepen in de social-profitsector. VDAB zorgt op zijn website voor informatie en cijfermateriaal over de social-profitsector. VIVO zorgt anderzijds voor de nodige informatiedoorstroom naar de consulenten die voor werkzoekenden en werkgevers in de sector actief zijn.
Als de Vlaamse overheid in haar beleidsvorming input nodig heeft vanuit de social profit biedt VIVO vaak het kanaal waarlangs deze inbreng van de sociale partners verzameld wordt. Denk bv. aan het uitbrengen van adviezen overde modernisering secundair onderwijs, of over de toekomst van Regionale Technologiecentra, ...