Volg een MOOC
Investeer in jezelf en volg MOOC’s die aansluiten bij je interesses.
De term MOOC staat voor: Massive Open Online Course. Het is een complete, op zichzelf staande online cursus die voor iedereen waar ook ter wereld te volgen is. Je kan er je kennis op een simpele, flexibele en toegankelijke manier mee verdiepen of uitbreiden. Ontdek de voordelen, hoe het werkt, waar je ze vindt en leertips.
Hoe werkt een MOOC?
Een MOOC biedt je alle leerstof via het internet aan, op een aantrekkelijke manier, bijvoorbeeld in de vorm van korte filmpjes, interviews, artikels, oefeningen en blogs. Via discussiefora of facebook heb je contact met de opleiders en andere deelnemers. Vooropleiding is geen vereiste.
Je vindt een schatting van het benodigde aantal uren voor het doorlopen van de cursus.
Een MOOC duurt gemiddeld 4 tot 8 weken. Elke week krijg je toegang tot een nieuw opleidingsdeel.
Voordelen van MOOCs
- Uitgebreid en kwalitatief aanbod MOOCs vind je in alle soorten en maten. Er is een brede waaier aan cursussen over thema’s uit de gezondheidszorg, sociale wetenschappen, computerwetenschappen, projectmanagement, ... Je volgt ze doorgaans gratis. Aanbieders zijn universiteiten en grotere opleidingsverstrekkers. De didactiekverbetert continu.
- Plaats- en tijdsonafhankelijk leeraanbodJe maakt een account aan die je toegang geeft tot de cursus waarna je een mail ontvangt met de toegangslink of -code. Nadien kan je op elk ogenblik en op iedere plaats inloggen. Let wel op of de MOOC een einddatum heeft. Want sommige MOOC’s lopen maar gedurende een bepaalde periode.
- Flexibel leertraject
Hoe je omgaat met de cursusonderdelen beslis je als deelnemer zelf. Je focust op wat je nodig hebt en je verliest geen tijd aan onderwerpen die je al beheerst of niet zinvol vindt.
- Leren met en van elkaar
MOOCs zijn onbeperkt in aantal deelnemers. Je wisselt met tienduizenden deelnemers ervaringen uit, stelt vragen en dient antwoorden in, geeft feedback over cursusmateriaal of voegt materialen toe, evalueert opdrachten, …
- Certificaat mogelijk
In een MOOC behaal je indien wenselijk een certificaat. Dit is meestal betalend. Het kan interessant zijn om toe te voegen aan je CV.
Is er ook een nadeel? Omdat men met een MOOC veel mensen wil bereiken, volg je ze vrijwel altijd in het Engels.
Waar vind je MOOCs?
MOOCs vind je via online platforms waar je zoekt op bijvoorbeeld onderwerp, universiteit en taal. De meest bekende platforms zijn Coursera, Udacity, EdX, Canvas en Futurelearn. Zeker eens proberen! Je vindt met gemak iets dat je interesseert tussen het uitgebreide aanbod.
MOOC-list of Class-central geeft je overzicht van het aanbod op de verschillende platforms. Maak je profiel aan en deel je interesses. Zo ben je gewapend tegen keuzestress.
Tips voor het leren via een MOOC
Een altijd toegankelijke en gratis online cursus biedt je veel voordelen, al loop je het gevaar dat je hem niet afwerkt. Alle MOOC’s vergen een investering van tijd! Hou daarom volgende tips in je achterhoofd voor je begint:
• Reserveer tijd in je agenda. Misschien elke week een vast moment?
• Zoek een rustige ruimte op. Zo laat je je niet afleiden door je omgeving.
• Weet waarom je het doet.
• Leg na elk opleidingsdeel vast wat je interessant vond en wat je met de info zal doen.