Waar vind ik gratis opleiding? En zijn er nog alternatieven voor klassieke vorming?
Gratis opleiding voor werknemers uit de social profit. Een overzicht van het aanbod.
Geen of een beperkt budget voor opleiding? Ontdek hier welke ‘gratis’ leerformules er zijn, en grijp alsnog de mogelijke leerkansen.

Schrijf je in voor gratis opleiding in de sector
Als werknemer van de social profit heb je toegang tot een groot aantal gratis opleidingen.
- Maak gebruik van het VIVO-aanbod en de opleidingen van het Vormingsfonds van jouw sector.Thema’s zijn bijvoorbeeld verbindende communicatie, veerkracht, omgaan met verandering, stress en burn-out, …
Benieuwd naar meer? Hier vind je het aanbod van VIVO en de vormingsfondsen hier. Wil je op de hoogte blijven van de geboden leermogelijkheden? Abonneer je dan op de VIVO-nieuwsbrief, onderaan de pagina. Werk je in een privé-rusthuis, ziekenhuis, thuisverpleging of een federaal gezondheidsinitiatief? Dan kan je hier het vormingsaanbod terugvinden van FE-BI.
Werk je in een social-profitinitiatief van de openbare sector? Raadpleeg het aanbod van Diverscity. Kinderopvangvoorzieningen, diensten gezinszorg, poetsdiensten en diensten ouderenzorg krijgen via de Vormingsfondsen van de lokale besturen een aantal gratis bijscholingen.
Op zoek naar een vorming rond agressiebeheersing? Dan kan je hier grasduinen in het aanbod van ICOBA.
Verken het gratis vormingsaanbod op het internet
Leren doe je vandaag ook gewoon via het internet. Makkelijk, (vaak) gratis, waar en wanneer je maar wil!
- Online zijn er ontelbare gratis cursussen te volgen (link naar pagina rond gratis online cursussen via internet)
- YouTube barst van de instructiefilmpjes en Tedtalks (korte presentaties over allerlei onderwerpen)
- via LinkedIn-groepen kun je talloze groepsdiscussies over jouw vakgebied volgen
- podcasts zijn ondertussen trendy (link naar pagina rond podcasts)
- Sommige universiteiten bieden zelfs gratis MBA’s aan, in de vorm van MOOC’s, massive open online courses. (link naar pagina rond MOOC’s)
Wil je bijleren? Heb je een concreet leerdoel voor ogen? Dan is het dus een aanrader om eens te googelen op je onderwerp. Combineer met de zoekwoorden free + webinar, video, podcast, e-book, whitepaper of toolbox: je zal versteld staan van de opbrengst.
Denk aan alternatieve leervormen.
Leren doe je ook gewoon al doende, tijdens het werk, via contacten, door te reflecteren, feedback te krijgen of vragen, door te experimenteren met nieuw gedrag, ...
Dit heet informeel leren.
Dus … als je niet naar een cursus kan, denk dan na over wat er wél kan, op het werk zelf. Wie heeft er de expertise die je zoekt? Wie kan je buddy worden bij je leerproces? Welke kleine eerste stap kan ik al zetten?