Warme verhalen in tijden van corona

 

Ziekenhuizen flirten met de maximumcapaciteit, in sommige provincies krijgen elke dag zo'n 1000 mensen te horen dat ze besmet zijn met het covid-virus, er sterven mensen,... We gaan een moeilijke en donkere winterperiode tegemoet.

Tussen al dat negatieve nieuws zitten er ook veel mooie verhalen. Hier  lees je er al een paar.

Maar we zijn ook op zoek naar jouw verhaal. Dat kan gaan over:

 • mensen die vrijwillig gaan helpen in ziekenhuizen en  woonzorgcentra
 • buren die eten maken voor de overwerkte verpleegkundige in hun straat
 • buurtbewoners die een triagecentrum mee helpen opbouwen
 • collega's die een online aperitief organiseren om genoeg verbinding met elkaar te blijven voelen 
 • een animator die elke dag een praatje gaat maken met eenzame bewoners in een WZC
 • een begeleider die een jongere in een instelling net dat beetje meer aandacht geeft en hem zo uit zijn isolement haalt
 • iemand die een video maakt als alternatief theaterstuk
 • ....
 

 

Wij zijn op zoek naar die warme verhalen van solidariteit en steun. Heb je zelf iets hartverwarmends meegemaakt of heb je ervan gehoord, stuur  dan jouw verhaal naar Bert .

We delen die verhalen omdat ze gehoord mogen worden én ze anderen misschien kunnen inspireren.

 

   

 

OZC   Sint-Vincentius schilderde de ramen om de kerstperiode toch gezellig te maken.

Zeventig weldoeners van 7 tot 77 jaar beschilderden een vijftigtal ramen van de twee vestigingen in Viane en Deftinge.
Hobbykunstenaars, leerlingen van de kunstacademie en leerkrachten plastische opvoeding maakten zo op een originele manier kennis met de organisatie en bewoners, die het vanachter hun raam graag zagen gebeuren.
De actie vond plaats in een weekend dus medewerkers waren aangenaam verrast toen ze maandag aan hun werkweek begonnen.

Daarnaast was er nog een andere actie: jongens en meisjes van dagcentrum Villa Kandoe deelden tijdens een wandeling theelichtjes uit in het dorp.
Zo brachten ze symbolisch wat warmte in de huiskamers, vanuit het idee dat de steun niet altijd van een kant moet komen.


 
 

 

Zwaaiactie bij rusthuis 

Kleuter- en basisschool Het Groene Lilare in Brakel staken de bewoners van het rusthuis Sint-Franciscustehuis in Opbrakel een hart onder de riem door met alle kleuters te zwaaien naar de bewoners. Met ballonnen en hartjes vol mooie en hoopvolle boodschappen vrolijkten ze de bewoners op en toonden ze tegelijk hun waardering voor het verzorgend personeel. 


 
 

 

1000 kraanvogels voor de zorgsector

Een aantal docenten van CVO Groeipunt   willen graag de zorgsector een hart onder de riem steken door 1000 kraanvogels te vouwen, die vrede, geluk en gezondheid brengen. Kraanvogels hebben in verschillende culturen een symbolische waarde. Ze zouden vrede, geluk en gezondheid brengen. Bovendien zegt de legende dat als iemand 1000 kraanvogels vouwt, de wens tot gezondheid zeker in vervulling gaat.

Vouw jij mee?


 

 

Spruiten op de dansvloer

Sproud, een organisatie die woonzorgcentra ondersteunt om de kwaliteit van leven van de bewoners te versterken, organiseert een homeparty op 21 december om 19u. Je kan een plaatje aanvragen om iemand in de bloemetjes te zetten. Volg de party mee op de facebookpagina !


 

 

Kriebel in de keel

Leerlingen van basisschool De Kriebel uit Dilbeek zongen kerstliedjes aan de deur van enkele alleenstaande mensen uit het dorp. De school werkte hiervoor samen met Femma, die een aantal inwoners selecteerde. Veel alleenstaanden, die vrijwel nooit bezoek krijgen, reageerden ontroerd toen er zoveel lieve kinderen voor hun deur stonden.

 
 

 

 

Nog besmettelijker dan het coronavirus: de aanstekelijke energie in wzc De Wingerd

In wzc De Wingerd  gaan ze de uitdaging aan om hun bewoners, ondanks corona, zich goed te laten voelen in hun vel. Dat mondt uit in een gigantische waaier aan activiteiten:

 • vertelmomenten, balkonconcerten met blazers, accordeon, dj installatie,... waarvoor ze speciaal terrassen bouwen!
 • vrijwilligers, familieleden en bedrijven zorgen voor bourgondische toestanden: pralines, asperges, kersen, cupcakes, aperitiefpakketten, oliebollen, ijsjes, wafels, chocomelk,....
 • de bewoners vinden ook regelmatig bloemen, tijdschriften, kleurtekeningen of kruiswoordraadsels op hun mat
 • talloze baksessies voor, door en met de bewoners

Maar ook de medewerkers staan regelmatig zelf letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes: kleine attenties op psychologisch goed gekozen momenten en er worden meer complimenten gegeven dan er wordt gewisseld van mondmasker (bijzonder veel dus!)

En dankzij de digitale technologie blijven de bewoners constant in contact met hun familie.

Het coronavirus zal dus iets vroeger moeten opstaan om de vitale energie en de aanstekelijke warme in wzc De Wingerd klein te krijgen.

 

 


 

 

Solliciteren met een gevulde maag

InBrussel  een organisatie die (vaak kwetsbare) Brusselaars begeleidt naar een job, merkte  dat enkele van hun kandidaten in precaire situaties terecht kwamen. Enkele medewerkers hadden het gevoel dat ze meer konden doen voor hen en spraken daarom hun netwerk aan. Zo konden ze dagelijks 150-200 voedselpakketten verdelen en werden er ook ongeveer 1000 maaltijden per dag gekookt en uitgedeeld.