Dit is waarom je leren registreert

Het zal je niet nieuw in de oren klinken: leren wordt steeds belangrijker. Elk jaar investeren organisaties veel tijd en middelen in opleiding. Maar levert dat ook iets op? 

Als je de opleidingsinitiatieven in je organisatie registreert, verzamel je objectieve gegevens over je leerbeleid. Op basis van die gegevens kan je je leerbeleid monitoren en evalueren. 

Registratie is dus stap één in de richting van een doelgericht en efficiënt leerbeleid.

If you can’t measure it, you can’t improve it Peter Drucker

Benut de kansen van data

VTO-kengetallen zijn gegevens die je opleidingsbeleid op een kwantitatieve manier beschrijven. Denk maar aan: de gemiddelde duur van een opleiding, de groepsgrootte per opleiding, de termijn waarover de opleiding loopt, etc.   

Het verzamelen van zulke kengetallen vraagt een inspanning, maar werpt op termijn haar vruchten af. Registratie van gegevens helpt je leerbeleid vooruit in vier aspecten: 

Scenario 1: Rapportering

rapporteren

Als je gegevens over leren registreert, kan je vlot rapporteren over het leerbeleid van je organisatie. Logisch, maar niet te onderschatten. Want het stelt je in staat om klare taal te spreken. 

De opleidingsinspanningen van je organisatie geef je objectief én concreet weer. En zo wordt het gesprek dat je voert  met de verschillende betrokkenen over het bestaande leerbeleid grondiger, duidelijker en gerichter. 

Scenario 2: Legitimering

legitimerenMet objectieve gegevens kan je als VTO-verantwoordelijke je leerbeleid krachtiger verantwoorden en legitimeren. 

Bijvoorbeeld: koos je bewust voor een duurdere opleiding, omdat je het gevoel had dat deze opleiding de beoogde leerresultaten beter zou inlossen? Registreer gegevens die de impact van de opleiding duidelijk maken. Zo kan je de hogere opleidingskosten verantwoorden.

Bovendien onthullen de keuzes die je maakt in welke data je wel of niet registreert iets over het leerbeleid van je organisatie. 

Bijvoorbeeld: registreert je organisatie ook informele inspanningen als zelfstudie of leren van collega’s? Dit soort opleidingsinspanningen zijn moeilijker te meten. Maar door deze expliciet aandacht te geven, geef je een krachtig signaal aan je medewerkers. Het kan een stimulans zijn voor de leercultuur in je organisatie.

Scenario 3: Beleidsondersteuning

beleidsondersteuningGegevens zijn een belangrijke informatiebron om je leerbeleid bij te sturen. Met data breng je de knelpunten en sterktes van je leerbeleid in beeld. Zo maak je in de toekomst weloverwogen keuzes en weet je waar er verbetering mogelijk is.

Bijvoorbeeld: ga na wie je momenteel niet bereikt met je leerbeleid. Identificeer de risicogroepen en spits je toekomstige leerbeleid meer toe op deze werknemers. Wat zijn voor hen drempels voor leren? 

Scenario 4: Kwaliteitszorg

kwaliteitszorgGegevens zijn ook een middel om de kwaliteit van je leerbeleid na te gaan. Wat zijn de leereffecten van je huidige beleid? Staan deze in evenwicht met de gemaakte kosten? 

Met data kan je de effectiviteit en efficiëntie van het huidige leerbeleid evalueren. Knelpunten die daarbij opduiken zijn kansen om de leerinterventies in je organisatie te verbeteren. 

Kortom: dataverzameling helpt je een beter vat krijgen op de dagelijkse praktijk van leren in je organisatie. Met de juiste data maak je het nut van leren zichtbaar en ga je gemakkelijker in gesprek over leren met de verschillende betrokkenen in je organisatie. Het creëert duidelijkheid over je leerbeleid, haar legitimiteit en de volgende stappen.