Het opleidingsplan in beeld: Blijdorp
Van leerplatform tot visie-oefening.
Sinds dit jaar is Rhona Keppens halftijds aan de slag als vormingsverantwoordelijke bij Blijdorp, waarbij ze ook de HR-dienst administratief ondersteunt. We spraken met haar over het opleidingsplan van Blijdorp.
Wat zijn de huidige activiteiten rond opleiding bij Blijdorp?
Het afgelopen jaar heeft Blijdorp ingezet op de opstart van een leerplatform genaamd E-power. Op dit platform registreren we alle aanvragen en deelnames aan opleidingen. Het biedt zowel de organisatie als de medewerkers veel voordelen. Werknemers kunnen eenvoudig bijhouden welke opleidingen ze al hebben gevolgd en via het platform externe opleidingen aanvragen. Leidinggevenden kunnen deze aanvragen goedkeuren, waardoor alles direct in de planning wordt opgenomen en er geen extra e-mails meer nodig zijn.
Hoe wordt het opleidingsplan van Blijdorp samengesteld?
Blijdorp werkt met een soort standaardplanning voor 'basisopleidingen' die alle medewerkers moeten volgen. Deze planning keert elk jaar ongeveer terug. Naast de basisopleidingen die intern doorgaan kunnen medewerkers ook externe opleidingen volgen. Als ze een interessant aanbod vinden dat relevant is voor hun functie, kunnen ze dit aanvragen via het platform. Sinds de invoering van E-power is gebleken dat er opvallend veel webinars worden gevolgd. Die slaan aan, ze zijn kort en kunnen ook uitgesteld worden bekeken.
Zijn er jou nog zaken opgevallen rond de deelname aan opleidingen?
Het valt op dat medewerkers opleidingen vaak graag samen met een collega uit hetzelfde team volgen. Sinds de coronapandemie zijn medewerkers duidelijk minder vertrouwd met andere afdelingen en teams. Alleen naar een opleiding gaan blijkt voor sommigen een drempel. Blijdorp stimuleert de medewerkers om na een gevolgde opleiding info terug te koppelen naar het eigen team. We denken er hierbij ook over na om het maken van podcasts of het delen van korte opgenomen filmpjes van trainingen aan te moedigen. Zodat deze tijdens teamvergaderingen kunnen worden herhaald.
Wanneer begint de opmaak van het opleidingsplan?
We beginnen er in september, begin oktober aan. Dan worden de data voor de opleidingen vastgelegd. Zowel interne als externe lesgevers worden bevraagd over hun beschikbaarheid voor deze opleidingen. We merken wel dat veel medewerkers de basisopleidingen ondertussen hebben gevolgd en dat er behoefte is aan nieuwe en andere opleidingen. Recent ging er een werkgroep door over het leerbeleid met vertegenwoordigers uit verschillende afdelingen en functies. Het doel is om het beleid aan te passen. Het is nu zaak om de ideeën te vertalen naar concrete acties.
Kan je een tipje van de sluier oplichten?
Het plan is bijvoorbeeld om meer aan kennisdeling te doen. We willen ervaren medewerkers meer tot expert en interne trainer op te leiden. Er is bijvoorbeeld al een expert op het gebied van autisme. Dit willen we uitbreiden. Maar er is vaak nog een drempel om kennis met anderen te delen. Hier moeten we aan werken.
Rhona, jij bent nieuw in het opleidingsgebeuren. Hoe is de kennismaking met dit werkterrein verlopen?
"Ik ben er eigenlijk ingerold. Mijn focus lag vooral op de opstart van het online platform en het zorgen dat alle medewerkers correct waren ingeschreven en alle gegevens ingevoerd waren. Het is een boeiend proces en ik leer elke dag bij."
Interview op 7 juni 2024
Blijdorp ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking via een ruim en gevarieerd aanbod: school, multifunctioneel centrum, dagondersteuning, mobiel ambulante begeleiding en meer.