Alle nieuws

Het opleidingsplan in beeld: Stijn vzw

Leren als motor voor kwaliteitsvolle zorg

Els Umans begon in 2002 als vormingscoördinator bij Stijn vzw. Op dat moment werden er al wel opleidingen gegeven, maar deze waren ad hoc en minder gecoördineerd. Met de aanstelling van een vormingscoördinator en de oprichting van een vormingswerkgroep, bestaande uit medewerkers met verschillende functies, werd een gestructureerd opleidingsbeleid geïntroduceerd. De werkgroep komt maandelijks samen om de opleidingsbehoeften en -activiteiten te bespreken. 

Interview Stijn vzw

 

Hoe komt het opleidingsplan van Stijn vzw tot stand?

Elk jaar voert de vormingswerkgroep een bevraging uit naar de opleidingsbehoeften van medewerkers. Deze bevraging richt zich op vier vragen: 1. Welke vorming wil je volgend jaar volgen? 2. Welke opleiding van afgelopen jaar zou je aanraden aan je collega’s? 3. Welke externe lesgever wil je graag binnen het aanbod van Stijn vzw zien? 4. Welke opleiding zou je zelf willen geven?

De laatste vraag is toegevoegd om onze medewerkers de kans te geven hun talenten e benutten en hun kennis te delen.  Dit werkt motiverend en zorgt ervoor dat de vormingen perfect aansluiten bij de specifieke zorgbehoeften van Stijn vzw. Naast de input van medewerkers, nemen we ook noden vanuit het beleid mee, zoals werken aan klimaatbewustzijn of introductie van projectplanning. Daarnaast kijkt de werkgroep naar maatschappelijke trends om belangrijke thema’s op te sporen.

Kunnen alle opleidingsvragen beantwoord worden?

Alleen als de vraag voldoende groot is en relevant voor meerdere mensen organiseren we interne opleidingen. Bijvoorbeeld, een lasopleiding voor één persoon kan niet in het opleidingsaanbod van Stijn worden opgenomen, maar diegene die de opleiding nodig heeft, kan deze wel extern volgen.

Sommige opleidingsbehoeften moeten eerst verder onderzocht worden. Hiervoor wordt de werkgroep ingeschakeld. Want soms zijn de precieze wensen onduidelijk. Zo kan de vraag naar een opleiding rond zelfzorg zowel een vraag zijn naar intervisie als naar een vorming rond ademhalingstechnieken. 

Sommige opleidingsbehoeften moeten eerst verder onderzocht worden.

Wanneer beginnen jullie met de opmaak van het opleidingsplan?

De cyclus start altijd in november. In november 2023, direct na het uitbrengen van de vormingsbrochure van 2024, startte de voorbereiding voor 2025.  In januari worden de thema’s vastgesteld, in juni zijn de inhouden vastgelegd en in september wordt de brochure afgerond.

Eens thema’s vastliggen zoeken we de juiste lesgever. Hierbij geven we de voorkeur aan praktische vormingen, die al vertaald zijn naar de werkvloer en de doelgroep.  We zorgen er steeds voor dat er tips en handvaten in een vorming zitten en dat er voldoende aandacht is voor een onderbouwde theorie.  Ik doe voorbereidend onderzoek naar mogelijke opleiders en leeroplossingen, en leg dit vervolgens aan de werkgroep voor. Tijdens de vergaderingen hakken we dan knopen door, zodat we met de best passende vormingsinhoud kunnen antwoorden op hun leervraag.

Waar vind je goede opleiders?

We hebben na 20 jaar natuurlijk een netwerk van opleiders om op terug te vallen.  Maar we zoeken ook bewust naar vernieuwing.  Via de interne bevraging komen we lesgevers op het spoor.  En ik stel vast dat ik meer en meer rechtstreeks namen van sterke lesgevers door gespeeld krijg van onze medewerkers.  Verder ga ik gewoon googelen op het internet.  Op sterke opleiders zetten we in Stijn echt in, ook als dit een kostprijs heeft.  Het is steeds kosten en baten afwegen.  Een opleidingsdag die niet het verhoopte resultaat oplevert, kost naast de lesgever ook een hoop uren van medewerkers, en deze zijn in het laatste jaar nog meer kostbaar geworden. Een goede afweging is daarom zeer belangrijk.

Op sterke opleiders zetten we in Stijn echt in, ook als dit een kostprijs heeft.

Hoe wordt het vormingsaanbod samengesteld?

De programmatie is geen nattevingerwerk. Waar we naar kijken is of vormingen aansluiten bij de strategie van onze organisatie. Binnen iedere pijler van de strategiekaart proberen we zeker een aanbod te doen.  In de vormingsbrochure 2024 staan meer dan 80 vormingen, opgedeeld in verschillende categorieën die gelinkt zijn aan de drie grote pijlers van de kwaliteitsdriehoek en de vijf uitdagingen van de strategiekaart. Het grootste aandeel opleidingen organiseren we binnen het thema ‘de cliënten’

  Zelfzorg is het 2de thema.  Stijn vzw wil een goede werkgever zijn, en de vormingen zoals ‘omgaan met stress’, ‘beter slapen’, ‘durf nee zeggen’, worden dan ook zeer gesmaakt door onze medewerkers.

We organiseren ook aparte opleidingen voor ‘logistiek en administratie’, met een inhoud die echt is aangepast aan hun werkcontext. Bijvoorbeeld, ‘een goede zithouding achter je bureau’  voor administratief personeel of tiltechnieken voor logistieke medewerkers. 
Ook externen zijn welkom op de vormingen van Stijn vzw. De organisatie ziet het als haar taak om solidair te zijn met concullega’s en te gaan voor een constructieve samenwerking.

We doen er dan ook alles aan om de vorming aantrekkelijk en relevant te maken.

Heb je tips voor andere vormingsverantwoordelijken?

Binnen Stijn vzw zien we opleidingen als een recht en niet als een plicht. De intrinsieke motivatie van medewerkers om zich te ontplooien is zeer belangrijk om het geleerde te implementeren. We doen er dan ook alles aan om de vorming aantrekkelijk en relevant te maken. De inhoud moet aansluiten bij de noden en zeer vertaalbaar naar de werkvloer zijn. Een attractieve titel kan al zeer helpend zijn om de aandacht van de medewerkers te trekken, maar duidelijkheid is minstens even belangrijk.

 

Interview op 9/07/2024

Stijn vzw is een zorgnetwerk verspreid over Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Elke werking met eigen expertise.

Logo Stijn vzw