Alle nieuws

Maak je team digivaardig met een digihelper op je werkplek.

Gepubliceerd op 27-08-2024

Heb jij een rasecht mediabeestje in je team zitten dat vlotter dan anderen de weg vindt in het digitale doolhof?

Of ben jij die digivaardigere collega die collega's ziet lijden onder stress achter de computer en tijdsverlies voor echte zorg? Voel je de roep om daar iets aan te doen en geloof je in een 'peer-to-peer aanpak'? Dan is dit traject op je lijf geschreven. Jij leert hoe je met je handen op je rug je collega's digitaal aansterkt. Zo maak je hen met meer zelfvertrouwen weerbaar bij digitale ontwikkelingen.

Opgepast, om de veiligheid te garanderen neem je deze rol beter niet op vanuit een leidinggevende of staffunctie.

Afbeelding
digihelper

Aanpak

Geen ‘one size fits all’ met te veel overdracht van kennis waarvan je de toepassing niet meteen ziet. Wél: al doende leren vanuit de issues waar je als digihelper tegenaan loopt, in verbinding en in de veilige bedding van een groep met dezelfde missie.

Jouw praktijkverhaal is waar het om draait en waar jij je vaardigheden in versterkt door zelfreflectie, uitwisseling, samen oplossingen zoeken, oefenen, creëren en uitproberen en werkplekopdrachten.

Je volgt dit op het LEERLABO, een digitale leeromgeving waarin al die leeractiviteiten gebundeld voor je klaar staan.

Afbeelding
digihelper

Online blended reeksen in open aanbod in 2025

Reeks 1: ONLINE alleen en ONLINE samen - 16 uur
een mix van 4 online modules van telkens 1u met individuele opdrachten ter voorbereiding en als verwerking, voor en na 4 online live-momenten in groep van telkens 3u.

De online live momenten gaan door op vrijdag 14 maart, vrijdag 4 april, vrijdag 2 mei en vrijdag 23 mei telkens van 9u30 tot 12u30.

De online individuele voorbereidings- en verwerkingsopdrachten zijn een belangrijk niet te missen onderdeel van het traject en helpen je op weg met de concrete vertaling naar je werkplek. 

Reeks 2: ONLINE alleen en ONLINE samen - 16 uur

een mix van 4 online modules van telkens 1u met individuele opdrachten ter voorbereiding en als verwerking, voor en na 4 online live-momenten in groep van telkens 3u.

De online live momenten gaan door op vrijdag 26 september, vrijdag 17 oktober, vrijdag 14 november en vrijdag 5 december telkens van 9u30 tot 12u30.

De online individuele voorbereidings- en verwerkingsopdrachten zijn een belangrijk niet te missen onderdeel van het traject en helpen je op weg met de concrete vertaling naar je werkplek. 

Na afloop

  • heb je inzicht in je eigen digitale vaardigheden, valkuilen en uitdagingen en weet je vanuit gelijkwaardigheid te kijken naar anderen en daarop af te stemmen.
  • weet je welke basis digitale vaardigheden minimaal bereikt dienen te worden in je organisatie.
  • weet je waar digitale inclusie voor staat.
  • kan je je inleven in de gevoelens die digitale starters ervaren.
  • weet je veiligheid te creëren in een trainingssituatie met een medewerker.
  • kan je een leervraag verhelderen/formuleren.
  • weet je waar online en offline leermiddelen te vinden zijn om de digitale vaardigheden te vergroten en maak je collega’s wegwijs.
  • pas je verschillende coaching principes toe.
  • ken je verschillende leervoorkeuren en zet je leermiddelen in die passen bij die individuele leervoorkeur.
  • oefen je met verschillende leermiddelen en deel je good practices met elkaar.
  • krijg je inzicht in jouw eigen talenten en leerdoelen als digihelper.
  • ga jij de deur uit met een plan van aanpak om digitale starters in je organisatie te vinden en te ondersteunen. Daarin besteed je aandacht aan hoe je voorbeeldgedrag en collegiale hulp binnen de organisatie stimuleert.

Een hele boterham dus, en ja, dat kan.

Dit leertraject is een initiatief van Mediawijs in samenwerking met VIVO en zal gaandeweg door te proefdraaien, worden verbeterd en verduurzaamd.

 

Schrijf snel in!

De plaatsen zijn voorlopig beperkt, dus schrijf je snel in. Want op 6 maart start je al met de voorbereidende online opdracht.

Deze opleiding is een piloottraject i.k.v. het project Digivaardig in Zorg en Welzijn. Dit project richt zich op organisaties en medewerkers die zorg, begeleiding en ondersteuning bieden aan kwetsbare kinderen en jongeren, ouderen en personen met een beperking. Digivaardig in Zorg en Welzijn is een initiatief van Mediawijs in partnerschap met VIVOSAM steunpunt Mens en Samenleving en Link in de Kabel. In het project wordt er  samengewerkt met vzw Jo-InDigivaardig in de Zorg Nederland en Buro Strakz. Dit traject wordt gefinancierd door de Europese Unie in samenwerking met Digilab en POD Maatschappelijke Integratie .

 

Afbeelding
logo