Alle nieuws

Opleidingsbehoeftenonderzoek binnen de kinderopvang

De kinderopvang speelt een cruciale rol in onze samenleving. De laatste jaren bewoog er veel in de sector. VIVO en het Sociaal Fonds 331 voerden daarom onderzoek naar hoe deze belangrijke sector versterkt kan worden.

De centrale vraag in dit onderzoek? Welke kennis en vaardigheden hebben medewerkers nodig om huidige én toekomstige uitdagingen effectief aan te pakken? En wat willen medewerkers zelf nog leren om met voldoening aan de slag te blijven?

We organiseerden twee online dialogen in maart 2024. De eerste dialoog, op 14 maart, richtte zich tot kinderbegeleiders, administratief, en logistiek personeel. Tijdens deze sessie spraken 34 deelnemers elkaar over uitdagingen op de werkvloer en identificeerden ze vormingen die hen kunnen versterken.

De tweede dialoog, gericht op pedagogische medewerkers en leidinggevenden, vond plaats op 18 maart. In deze groep identificeerden 52 deelnemers relevante opleidingsthema’s voor zichzelf en hun teams.
In dit rapport vatten we de belangrijkste inzichten uit de dialogen samen.

We danken alle deelnemers voor hun uiterst waardevolle bijdrage en engagement. Hun openheid heeft geleid tot een dieper inzicht in de opleidingsbehoeften binnen de kinderopvang.