Alle nieuws

Tips online leren

Online opleidingen zijn het nieuwe normaal. Maar leveren ze ook op? Met deze eenvoudige tips moet dit lukken.

Afbeelding
online in de hangmat leren

1. Voorkom afleiding

 

Een online opleiding volgen én tegelijkertijd mailtjes lezen of een Whatsapp sturen? Geen goed idee. Gun jezelf tijd om te leren.

Zet afleidende meldingen en stoorzenders op je computer uit.

tips-online-leren
on_line_leren

Open enkel je online sessie in full screen. Leg je smartphone ver weg en vraag collega’s of huisgenoten om je gedurende bepaalde tijd met rust te laten. Zoek eventueel een andere, rustige plek op. Of hang een boodschap op de deur.

Download hier de deurhangers.

2. Hou papier en schrijfgerief bij de hand

Noteren, samenvatten, vragen of opmerkingen schrijven, een schema of mindmap maken, … bevordert het leren. Het zorgt voor focus en maakt dat je informatie beter opneemt in je lange termijn geheugen.
Wist je trouwens dat onderzoek aantoont dat je tekeningen en schema’s veel beter onthoudt dan gewone tekst? Wat doodles maken, eerder gedachteloze tekeningetjes zoals pijltjes, ventjes, … kan dus heel helpend zijn voor het leerproces.

3. Neem actief deel

Online opleiding associëren we vaak nog met ‘saai’ en ‘vooral luisteren’. Klopt niet! Opleiders gebruiken allerlei werkvormen om je deelname te activeren: ze vragen je mening via polls, geven een vraagstuk om samen op te lossen of zetten een tool in om te brainstormen.

Wacht niet op initiatief van de opleider, durf gebruik te maken van de functionaliteiten die er zijn: stel vragen door je hand op te steken, licht een eigen voorbeeld toe door het scherm te delen, maak gebruik van de chat om aan andere deelnemers te communiceren.

Nog enkele tips:

  • Meld je op tijd aan voor de cursus, zodat er bij technische problemen nog tijd is om ze op te lossen. Zet een melding in je agenda die jou aan de opleiding herinnert.
     
  • Is het de eerst keer dat je deelneemt aan een online opleiding en voel je je onzeker? Informeer je op voorhand over de tool die de opleider zal inzetten (bijv. Zoom, Adobe connect, Teams…). Op YouTube vind je tutorials die je goed op weg helpen. Een 10-tal minuutjes de handleiding checken kan wonderen doen. Sowieso geeft de opleider bij de start van de sessie je alle nodige info over de werkwijze mee.
     
  • Zorg voor een stabiele internetverbinding. Ga dicht bij de router zitten of zorg via een ethernetkabel voor een directe verbinding tussen de router en je PC of laptop in plaats van draadloos te werken.
     
  • Geen paniek als je tijdens de les uit het programma ligt. Het is niet ongewoon dat de connectie uitvalt. Gewoon terug inloggen is de oplossing. Meld via de chatfunctie even aan de opleider hoe lang je bent ‘uit’ geweest.
     
  • Wees je bewust van je omgeving: check de achtergrond die in beeld komt en anderen kunnen zien; check de geluiden uit jouw buurt die anderen kunnen horen. Zoek een betere plek indien iets niet ok is.