Het opleidingsplan in beeld: Werkmmaat
Zo werkt Werkmmaat aan een gestructureerd opleidingsplan.
Werkmmaat is een maatwerkbedrijf uit Antwerpen. Bert Aerts werkt er 10 maanden en is verantwoordelijk voor het opleidingsplan. Nieuwsgierig als we zijn, interviewden we Bert over hoe hij tewerk ging bij het maken van dit opleidingsplan.
Hoe loopt het opmaken van het opleidingsplan bij jullie?
Het plan van 2024 is eerder ad hoc opgemaakt. In 2025 gaan we het meer gestructureerd aanpakken. In het najaar gaan we hieraan timmeren. We brengen mensen samen en bekijken welke competenties we nodig hebben. Die noden scoren we samen en daarna zetten we er opleidingen tegenover.
Het hebben van het opleidingsplan is belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat het gaat helpen om opleidingen intern aan de man te brengen. Het opleidingsrecht van 5 dagen is heel wat. Zo’n kalender gaat ons helpen om opleidingen in te plannen in de operationele werking.
Hoe zullen jullie medewerkers samenbrengen?
Wij hebben verschillende projecten, zoals bijvoorbeeld de fietswerking en de klusploeg. Elk project heeft een eigen coördinator. Deze coördinatoren hebben een goed zicht op de werking en kunnen aangeven wat hun medewerkers moeten kunnen en waar we via opleiding aan moeten sleutelen.
Om het plan te ordenen, maak ik een Excel-bestand op. De projectcoördinatoren en de instructeurs bepalen de focus en timing van de opleiding en vullen dit aan in het bestand.
Welke opleidingen zitten er in het plan?
Niet alleen technische opleidingen! ‘Nederlands op de werkvloer’ is bijvoorbeeld een belangrijke opleiding op de werkvloer. Hiervoor zetten we een interne taalcoach in. Ook de opleiding ‘omgaan met klanten’ is belangrijk, want veel van de medewerkers komen in contact met klanten.
Eén uitdaging is dat we bij de planning nog meer over het muurtje moeten kijken. Opleiding wordt nu georganiseerd vanuit de verschillende projectwerkingen, maar er zijn ook gemeenschappelijke behoeften, zoals het onthaal van nieuwe medewerkers of digitale vaardigheden. Hier kan kruisbestuiving werken en daar moeten we meer op inzetten in de toekomst.
Welke uitdagingen zie je nog?
Niet iedereen is mee na een eerste kennismaking. Er is nood aan herhaling. We moeten regelmatig op de rem gaan staan om een overvloed aan informatie te vermijden.
Het gevaar is ook om bij de planning vooral in te zetten op wat urgent is. Bijvoorbeeld op basis van commerciële opdrachten. Bijv. als een opdracht binnenkomt in het evenemententeam en er met de heftruck wordt gewerkt, dan wordt er een snel een heftruck-opleiding ingepland rond werken met de heftruck. Terwijl het eigenlijk wel de bedoeling is om voor individuele maatwerkers ontwikkeltrajecten te voorzien die hen voorbereiden op de reguliere arbeidsmarkt.
We zijn stappen aan het zetten om dit minder ad hoc aan te pakken. We willen naar vaste leertrajecten gaan, zonder deze te standaardiseren. Zo is elke medewerker zich bewust van waar ze staan en aan welke vaardigheden en attitudes ze nog moeten werken. Zulke trajecten worden alvast ondersteund door onze begeleiding.
Interview op 1 juli 2024
Werkmmaat is een maatwerkbedrijf actief in de regio Antwerpen, Antwerpse Zuidrand en Lier. Er zijn zo’n 120 werkmmaten in dienst.