Driehoekskunde – basisvorming - IN COMPANY
Na deze vorming:
- Heeft de deelnemer een gepaste begeleidershouding:
Reflecteren over en bewust zijn van een passende begeleidershouding. Kunnen inschatten welke kennis, vaardigheden en attitudes nodig zijn voor effectieve begeleiding.
- Kan de deelnemer samenwerken met het netwerk:
Competenter samen werken met het netwerk van de cliënt, inclusief ouders, familie, andere professionals …
- Heeft de deelnemer concrete handvatten en tools:
Concrete handvatten en tools toe passen in de samenwerking met cliënten en hun netwerken.
- Kan de deelnemer driehoekskunde toepassen:
Het theoretische kader van driehoekskunde integreren in jou eigen professionele praktijk en werking, om zo de driehoeksverhouding tussen het kind, gezin en professional effectiever te beheren en te verbeteren.
Programma
Het gezin vormt de meest vertrouwde omgeving voor een kind, maar op een gegeven moment vertrouwen ouders hun kind ook toe aan professionals zoals artsen, leerkrachten en begeleiders. Dit creëert een driehoeksverhouding tussen het kind, het gezin en de professional.
Mensen met kwetsbaarheden hebben vaak levenslange zorg nodig, wat resulteert in een blijvende driehoeksverhouding. Hierbij spelen verschillende dynamieken en krachten een rol. Driehoekskunde biedt een kader om een evenwicht te vinden tussen alle betrokken partijen binnen deze driehoek. Het helpt om de interacties en communicatie te begrijpen en te verbeteren en zo te streven naar de best mogelijke zorg en ondersteuning.
WERKVORMEN EN METHODIEK
- Doceertechniek a.d.h.v. o.a. powerpoint
- Rondvraag
- Interviewmethodiek in kleine groep
- Brainstormsessie
- Uitwisseling en interactie aan de hand van inspirenende werkvormen
- Zelf ervaren
- Casusbesprekingen
- Afwisselend werken in kleine en grote groep
- Procesanalyse en evaluatie.
VOOR WIE
Dit gedachtengoed is vooral ontwikkeld voor begeleiders, orthopedagogen, psychologen … die werkzaam zijn binnen de VAPH en merken dat ze botsen in de samenwerking met het netwerk van de cliënt. Maar zeker ook begeleiders uit de bijzondere jeugdzorg zullen hier ook heel wat aan hebben.
DUUR
1 dag
OVER DE LESGEVER
CONTACTGEGEVENS
Jolien De Bruyne
tel: 09/261 57 50
mail: info@konekt.be
SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
- beamer en projectiescherm
- flipchart
- voldoende ruim lokaal om ook opgesplitst (in kleine groepjes) te kunnen werken
- catering
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.