Eerste opvang van collega’s bij schokkende gebeurtenissen
Met deze vorming ontdek je de kaders van acute stress en de visie van eerste opvang. Je leert hoe je op een veilige manier eerste opvang biedt, zowel op emotioneel als op praktisch en materieel vlak. Na deze opleiding voel je je capabel om de eerste opvang voor je collega’s op een goede manier te doen.
Programma
Binnen de Gezinszorg krijgen thuishulpen, verzorgenden en permanentieleden weleens te maken met (seksueel) grensoverschrijdend of agressief gedrag van cliënten/klanten en/of hun naasten. Dat kan een negatieve impact op hen hebben, psychisch en emotioneel leed veroorzaken en de werkrelatie onderdruk zetten.
Naast maatregelen om incidenten te voorkomen is het belangrijk om, als deze zich toch voordoen, de impact ervan zo goed mogelijk te beperken.
Zorg daarom dat ondersteunend personeel de know how heeft om medewerkers zo goed mogelijk op te vangen als ze te maken krijgen met schokkende gebeurtenissen. Want elke medewerker die geconfronteerd wordt met een schokkend incident heeft nood aan een aanspreekpunt.
Goede opvang en ondersteuning is noodzakelijk voor je organisatie zowel vanuit economisch als menselijk oogpunt. Als de verwerking van een incident misloopt, heeft dat invloed op het functioneren van medewerkers zowel op het werk als in het privéleven.
Met deze opleiding leer je als leidinggevende, coach of stafmedewerker in 1 dag hoe je het eerste opvanggesprek voert. Je krijgt wetenschappelijke kaders rond acute stress en schokkende gebeurtenissen en oefent je vaardigheden om een gesprek in goede banen te leiden.
VOOR WIE
Alle medewerkers uit de gezinszorg.
CONTACTGEGEVENS
tel: 03 218 78 17
mail: shany@thehumanlink.be
SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
in overleg met de opleider.
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde in companyvorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.