ICOBA - Beweging maken in uitdagende situaties vanuit Positieve Heroriëntering - IN COMPANY
Met deze vorming krijg je als begeleider stevige handvaten om uitdagende situaties of een crisis aan te pakken. Je krijgt een duidelijke visie die makkelijk gedeeld kan worden onder collega’s, en effectieve methodieken die rust en herstel kunnen brengen voor jezelf enerzijds en voor het gezin of de jongere anderzijds.
Programma
Is jouw job als begeleider met voorsprong de mooiste ter wereld? Absoluut! Wat een voorrecht om jongeren en kinderen te begeleiden in hun meest cruciale jaren!
Maar dagelijks in de vuurlinie staan, vraagt veel moed en energie. Af en toe loop je vast. Je stoot op weerstand. Je aarzelt om moeilijke thema's bespreekbaar te maken. Je verliest contact met de jongere en/of het gezin. Je geraakt mee verstrengeld in hun wanhoop. Je hebt moeite met de heftige emoties die spelen. Je kan je zelf niet langer kwetsbaar opstellen in je team wanneer je worstelt in je job. Je bent bang om de situatie af te ronden...
En nu wil je zelfzekerder worden in het aanpakken van uitdagende situaties! Dit vanuit een hoopvolle en menselijke benadering.
Positieve heroriëntering (PH) biedt een helder en krachtig kader dat alle betrokkenen in een vastgelopen situatie anders leert kijken, spreken en handelen.
Deze visie en methodiek ontwikkelde zich in de schoot van het Oranjehuis als antwoord op de lange wachtlijsten in de hulpverlening. Wat begon als een experiment, mondde uit in een erkende module in de jeugdhulp. Tientallen organisaties volgden in ons kielzog. Samen kiezen we voor een hulpverlening die focust op wat wél nog mogelijk is.
PH hanteert de crisis als motor van de verandering. De crisis of de uitdagende situatie ís niet het probleem, maar toont ons het probleem. Wie zich daar bewust van is, benadert de situatie helemaal anders en zoekt andere antwoorden dan het blussen en proberen controleren van de brand of er van weg te lopen.
In onze aanpak gaan we geen enkele moeilijkheid uit de weg, maar blijven mensen eigenaar van hun situatie. De procesbegeleider ondersteunt het gezin in het ontdekken van wat zij samen en elk afzonderlijk werkelijk verlangen en welke verantwoordelijkheid zij zelf kunnen opnemen om dit te realiseren.
Positieve Heroriëntering stelt het herstellen van de verbinding met onszelf en met de ander centraal. Aan de hand van voorbereidende individuele gesprekken werken we toe naar een of meerdere cirkelgesprekken waarbij de gezinsleden van hart tot hart het gesprek voeren dat er écht toe doet.
WERKVORMEN EN METHODIEKEN
• Elke deelnemer krijgt een Boek 'positieve heroriëntering'
• Trainen in individueel gesprek en modereren uitwisseling op existentieel niveau tussen verschillende personen door middel van rollenspelen
• Cirkels
AAN TE VRAGEN DAGDELEN
3 vormingsdagen = 12 dagdelen omwille van 2 trainers
START- EN EINDUUR
9u00 – 16u00
VOOR WIE
Iedereen uit de rechtstreeks en niet rechtstreeks toegankelijke hulpverlening, zoals: leefgroepbegeleiders, caw- of jac-medewerkers, consulenten, pleegzorgmedewerkers, contextbegeleiders….
OVER DE LESGEVER
Ligand is een team enthousiastelingen dat de ambitie heeft om iets toe te voegen aan onze schepping/samenleving/ons zijn, iets dat beter en mooier is. We maken beweging door mensen SAMEN te brengen en het samen met hen te hebben over wat er echt toe doet.
We toeren het land rond met onze trainingen. En waar nodig stappen we mee in de modder om moeilijke conflictsituaties aan te pakken in gezinnen, klassen, teams, leefgroepen. We stappen mee in de arena! We verrichten pionierswerk in Vlaanderen en delen graag onze ervaringen, zowel op binnenlandse als op buitenlandse conferenties of via Europese projecten. Wat we doen, moet impact hebben. Het moet in beweging zetten. Liefde is onze motor om te ondernemen en te innoveren. Rust helpt ons de juiste richting te vinden.
CONTACTGEGEVENS
Lien Decorte
Moorseelsestraat 146-148, Heule
0496 52 93 38
Lien.decorte@ligand.be
www.ligand.be
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
• Lokaal zonder tafels, groot genoeg om een cirkel te maken met 17 mensen.
• Een buitenruimte.
• 2 oefenlokaaltjes.
• Een flipchart en beamer.