ICOBA - De Rustbox: naar een kalm brein bij jongere en begeleider - IN COMPANY
Met deze in company vorming vergroot je je inzicht in emotionele spanningsopbouw en de stressdynamiek tussen cliënt en begeleider. Je verwerft kennis over de werking van het stress-brein en de “Window of tolerance” en je ontdekt manieren en tools om het kalme brein te beïnvloeden.
Programma
De Rustbox is een tool met rustbrengers voor kinderen, jongeren, cliënten en hun begeleiders. Deze tool brengt inzicht bij begeleiders in stressopbouw, triggers en rustbrengers. De Rustbox brengt het gesprek op gang tussen kinderen, jongeren, cliënten en hun begeleiders over wat je van mekaar ziet en nodig hebt bij spanningsopbouw.
Daar waar de voorganger van de Rustbox, de Sorrybox, hulpmiddelen en methodieken biedt om te werken aan herstel na een conflict, richt de Rustbox zich preventief op wat je kan doen om conflicten te vermijden, je eigen kalmte te bewaren en de stress bij de cliënt te doen zakken om verder probleemgedrag te vermijden. We maken verbindingen met de inzichten rond probleemgedrag omwille van een lager niveau van sociaal-emotioneel functioneren bij de cliënt.
In de voormiddag brengen we inzichten rond de werking van het stressbrein in relatie met probleemgedrag en de dynamiek tussen begeleider en jongere. Zowel de begeleider als de jongere of de cliënt hebben hun “Window of Tolerance”, een venstertje waarbinnen stressvolle gebeurtenissen of innerlijke spanningen kunnen worden opgevangen. Met de Rustbox maak je een individuele rustplanner waarbij je als begeleider helpt jezelf en het kind of de cliënt te reguleren om spanningsopbouw te verlagen en zo terug binnen het “venstertje” van het kalme brein te komen.
In de namiddag bekijken we samen de rijk gevulde “Rust-o-theek”, een verzameling van methodieken die jou en/of de jongere kunnen helpen om je stressniveau te reguleren. De methodieken zijn gemaakt en verzameld door therapeuten, psychologen, orthopedagogen en kinderpsychiaters uit het werkveld.
We stemmen de inhoud van de Rustbox af op noden en mogelijkheden op de werkvloer en de dagelijkse praktijk van de voorziening, de leefgroep of de dienst.
WERKVORMEN EN METHODIEKEN
• We wisselen theoretische inzichten af met praktijkvoorbeelden en concrete oefeningen.
• We maken uitvoerig gebruik van beeldmateriaal.
• De vorming kan in groep gebeuren binnen de organisatie.
• Aangezien rustbox een online tool is, leent het thema zich ook perfect om de opleiding online te volgen.
AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 vormingsdag = 2 dagdelen (voorkeur)
1/2 vormingsdag = 1 dagdeel
START- EN EINDUUR
In overleg met de organisatie, afhankelijk van de interne werkregelingen.
VOOR WIE
Iedereen die met kinderen, jongeren en cliënten werkt in een professionele context.
OVER DE LESGEVER
Eric Beke is psychopedagoog verbonden aan MPC Terbank in Heverlee.
Hij ondersteunt er teams en zorgtrajecten van jongeren met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen (GES+). Hij is deskundige rond de dynamiek sociaal- emotionele ontwikkeling en herstelgericht werken
In bijberoep is hij stress en burn-out coach en begeleidt hij organisaties bij het verhogen van psycho-sociaal welzijn bij cliënten en personeel.
Hij is coördinator van de Survivalacademie en als cyberpedagoog initiatiefnemer van www.sorrybox.be en www.rustbox.be.
Hij is schrijver van het boek: Survivalgids, wat als je veel stress hebt, uitgegeven bij Pelckmans (2023).
CONTACTGEGEVENS
Eric.beke@survivalacademie.be
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
• Lokaal voldoende ruim en mogelijkheid te verduisteren tegen het zonlicht
• Zeer goede internetverbinding