ICOBA - Verbindend communiceren en omgaan met moeilijke situaties - IN COMPANY
Met deze in company vorming ontdek je welk effect je gedrag kan hebben op anderen. Je leert bewust en verbindend communiceren in een conflictsituatie en neemt het zelf in handen via een verbindende dialoog (spreken en luisteren). Je leert conflicten op een duurzame manier aanpakken en plaats maken voor kwaliteitsvolle communicatie.
Programma
In deze opleiding werken we via speelse methodieken rond communicatieve en empathische vaardigheden. We ervaren en concretiseren de theorie van Verbindend Communiceren. Hierdoor zal je meer inzicht krijgen in conflictsituaties, zodat probleemgedrag niet escaleert en er begrip voor in de plaats komt.
Dr. Marshall B. Rosenberg startte met zijn theorie van geweldloze communicatie een nieuwe kijk op communiceren. Intussen is de term ‘verbindend communiceren’ meer van toepassing, maar de principes blijven grotendeels dezelfde.
VOORMIDDAG
We starten met ‘Kwinkslag’, een spel waarin je via een kaartentoernooi ervaart hoe je omgaat met andere regels, reacties en gewoontes. We vertrekken vanuit het (h)erkennen van emoties, behoeften en pseudogevoelens. De regels van verbindend communiceren worden zo duidelijk: waarnemen zonder oordelen, eerlijk communiceren en ‘eerlijk’ luisteren.
Door meer inzicht te krijgen in de gevoelens van anderen en de behoeften die erachter schuilgaan, zal je zelf ook sterker in je schoenen staan en beter in staat zijn om eerlijker te communiceren over jouw gevoelens en behoeften. Zo zal je de uitkomst van een conflictsituatie zelf beter in handen kunnen nemen.
NAMIDDAG
We gaan aan de slag met het spel ‘Eigen-Aardig’ waarin de deelnemers geconfronteerd worden met stellingen, situaties en opdrachten waarmee ze meer te weten komen over zichzelf, hun relaties met anderen en het omgaan met verschillende meningen. Deze worden belicht via de Roos van Leary, een tool waarmee we elkaars behoeften kunnen achterhalen en wat er achter een bepaald gedrag kan schuilen. De 8 Axen binnen de Roos worden voorgesteld door dieren. Dat maakt het makkelijker te onthouden en aanschouwelijker.
We linken naar de regels van Verbindend Communiceren die in de voormiddag aan bod zijn gekomen. Hoe kan je op een effectieve manier omgaan met waarnemen, voelen, behoefte verwoorden en verzoeken? Hoe start je ‘positieve’ communicatie en hoe kaart je conflicten het best aan?
WERKVORM EN METHODIEKEN
Actieve workshop via spel en reflectie
AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 vormingsdag = 2 dagdelen
START- EN EINDUUR
9u00 – 16u30 met een half uur middagpauze
VOOR WIE
Alle medewerkers
OVER DE LESGEVER
De Aanstokerij zet je in beweging via spel.
We kiezen voluit voor spel als vormingsmethode. Spel om (leer)ervaringen aan te reiken die een maatschappijkritische houding aanwakkeren. Spel als motor om het beste in jezelf/de groep te ontdekken en te ontwikkelen. Altijd actief en ervaringsgericht!
CONTACTGEGEVENS
De Aanstokerij
Naamsesteenweg 13O
3001 Leuven
016 29 74 58
mieke@aanstokerij.be
hendrik@aanstokerij.be
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
• Beamer en scherm of witte muur
• Flap-over
• Enkele tafels en een stoel voor elke deelnemer