Moeilijke boodschappen overbrengen - IN COMPANY
Met deze vorming leren deelnemers moeilijke boodschappen respectvol, effectief en empathisch over te brengen. Ze kunnen de impact van dergelijke boodschappen benoemen.
Ze kunnen moeilijke boodschappen duidelijk overbrengen en empathisch omgaan met emoties en weerstand. Deelnemers kunnen moeilijke boodschappen zorgvuldig voorbereiden met oog voor mogelijke oplossingen, verwachtingen en nodige afspraken.
Deelnemers kunnen omschrijven hoe ze om kunnen omgaan met het effect van deze boodschappen op zichzelf i.f.v. zelfzorg. Dit alles leidt tot betere communicatie en sterkere, positievere interacties in hun werkomgeving.
Programma
INHOUD
Wil je leren hoe je moeilijke boodschappen op een duidelijke, empathische en effectieve manier kunt overbrengen?
Dag 1: Vaardigheden voor het brengen van moeilijke boodschappen
- Kennismaking en uitwisseling: Start de dag met een kennismaking met de trainer en medecursisten, en deel je verwachtingen voor de dag.
- Impact van moeilijke boodschappen: Duik in je eigen ervaringen en leer via groepsdiscussies wat moeilijke boodschappen zijn, waarom ze lastig zijn om te brengen en wat hun effect is op zowel de boodschapper als de ontvanger.
- Duidelijke en precieze communicatie: Leer wat een boodschap duidelijk en helder maakt via sensibiliserende oefeningen en pas dit direct toe op een eigen case. Eindig met duidelijke verwachtingen, oplossingen en afspraken.
- Empathie en actief luisteren: Ontdek het belang van empathie en actief luisteren in moeilijke gesprekken. Werk in duo's om mogelijke reacties van ontvangers te verzamelen en leer hoe je empathie kunt tonen bij emotie en weerstand. Oefen dit met praktische opdrachten.
- Goede voorbereiding: Begrijp de verschillende stappen voor het voorbereiden van moeilijke boodschappen. Gebruik deze kennis om je eigen gesprek voor te bereiden.
Dag 2: Moeilijke boodschappen brengen: integratie d.m.v. praktijksimulaties
Op basis van de voorbereiding van de 1e vormingsdag ga je in de vorm van een praktijksimulatie een moeilijk gesprek voeren met een trainingsacteur. Elk rollenspel wordt nabesproken door de groep, de acteur en de opleider.
Op basis van de feedback en tips &tricks kan een simulatie worden hernomen. We bekijken ook de impact op de boodschapper en de ontvanger.
Afsluiten doen we met de opmaak van een eigen reflectie en actieplan.
VOOR WIE
Alle werknemers uit alle sectoren.
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Voor sectoren 319.01 ,331 en 329.01 werken we met dagdelen. Er kunnen maximum 4 dagdelen per organisatie aangevraagd worden, zolang het voorziene budget dit toelaat.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
OPGELET
Deze vorming is betalend voor organisaties uit de Thuisverpleging (PC 330). De richtprijs bedraagt €399,30 per deelnemer. Na afloop van de opleiding bezorgen we aan jouw organisatie een factuur voor deelname aan de vorming.