Opleiding tot energiecoach - IN COMPANY
DOELSTELLINGEN:
Kennis:
- Vage begrippen, zoals veerkracht, stress en burn-out worden concreet en tastbaar gemaakt, waardoor je gemakkelijker een gesprek op een juiste manier kan structureren en mensen tot inzicht kan brengen.
- Je leert kijken naar verschillende oorzaken van stress binnen de werkcontext, om die vervolgens ook te kunnen onderscheiden van persoonskenmerken die mensen in een bepaalde context meer kwetsbaar kunnen maken. Dat geeft inzicht in de manier waarop mensen hun klachten kunnen verminderen.
- Je leert een goed inschatting maken van de problematiek om hier vervolgens het actieplan, dat je samen met je collega maakt, op af te stemmen.
- Je leert stress, overspanning en burn-out te onderscheiden van andere problematieken (die een andere aanpak vereisen als de welke je in deze training aangeleerd krijgt).
Vaardigheden:
- Je leert signalen detecteren om vervolgens verder te exploreren.
- Je leert structuur brengen in een gesprek waardoor je van een duidelijk kader kan vertrekken in de zoektocht naar mogelijke acties.
- Je leert mensen motiveren om bepaalde stappen te zetten in hun hersteltraject.
- Je helpt collega’s om transparant te communiceren met anderen (binnen de werkcontext), om op die manier grip te krijgen op de context waarin iemand functioneert. Dit alles binnen bepaalde grenzen die je duidelijk kent en leert aangeven.
Beleid bespreken of opstellen als tussentijdse
opdrachten
We laten je nadenken over hoe jij als energiecoach je plekt vindt in de organisatie met vragen zoals:
- Wanneer en hoe word je als energiecoach ingeschakeld?
- Hoe worden medewerkers gemeld en gesignaleerd?
- Hoe gebeurt de communicatie tussen de verschillende diensten?
- Hoe kan je de medewerkers sensibiliseren rond deze thematiek?
- Wat zijn de grenzen van energie- en burn-outcoaches?
Programma
In de huidige maatschappij wordt het belangrijker om preventief met de mentale gezondheid van
medewerkers aan de slag te gaan. Om individuen en teams handvatten aan te reiken in het voorkomen van burn-out en het bevorderen van hun welbevinden, is het belangrijk dat er in de organisatie kennis en expertise aanwezig is rond dit thema. Welzijn is immers een onderwerp dat je niet kan outsourcen.
In deze vierdaagse vorming leiden we je op tot welzijns- en energiecoach zodat je jouw collega’s op een laagdrempelige manier kan ondersteunen rond welzijn of stress-gerelateerde thema’s en in de preventie van burn-out.
Als energiecoach ken je de werkcontext van de hulpvragen, omdat je actief bent binnen dezelfde werkomgeving. Deze betrekken blijkt cruciaal in de preventie en aanpak van burn-out. Dat geeft jou als
interne energiecoach een unieke plaats in het bevorderen van het welbevinden van jouw collega’s.
VOOR WIE
Al wie binnen de gezinszorg ambitie heeft om zijn of haar collega’s verder op weg te helpen zodat ze voor zichzelf (en voor elkaar) kunnen zorgen.
OVER DE LESGEVER
Onze lesgever Ariane Pierrard is klinisch psycholoog (2006)/erkend eerstelijnspsycholoog (2019) en sinds 2015 deel van het vaste team binnen The Human Link. Haar expertise situeert zich op gebied van werk-gerelateerde stressklachten, burn-out en acute stress (opvang en nazorg bij schokkende gebeurtenis-sen). Dit zowel op individueel niveau als op groepsniveau. In haar carrière bij The Human Link leidde ze onder andere reeds vele energiecoaches op en heeft ze een hoop relevante ervaring! Ariane streeft naar een zo optimaal mogelijke verbinding tussen theorie, evidencebased werken en praktijk. Houdt van gezelligheid, gebeten door inhoud en in gesprek gaan met mensen.
CONTACTGEGEVENS
tel: 03 218 78 17
mail: admin@thehumanlink.be
SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
in overleg met de opleider.
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.