Train de Trainer voor IT-Buddy’s - IN COMPANY
DOELSTELLINGEN:
Na deze vorming is de deelnemer in staat
om:
- op een klantvriendelijke manier basismedewerkers bij te staan bij hun digitale vragen
- actief te luisteren door te vragen en samen te vatten in hun communicatie met basismedewerkers
- de do’s en don’ts van ervaringen van collega’s mee te nemen in hun eigen toekomstige werking.
Programma
In deze train de trainer leren IT buddy’s de essentiële vaardigheden om basismedewerkers bij te staan bij hun digitale vragen. Dit gaat over klantvriendelijkheid, omgaan met feedback en klachten en andere gesprekstechnieken. Verder krijgen de medewerkers de kans om te leren van hun collega’s door het delen van ervaringen en expertise.
DAG 1: Introductie en zelfreflectie als IT-buddy (3 uur)
Tijdens de eerste helft maken de deelnemers kennis met elkaar en met de facilitator van de intervisie. Het doel en de richting van de verdere begeleide intervisie worden in dit deel vormgegeven aan de hand van
het gebruik van methodieken die aanzetten tot zelfreflectie met betrekking tot de begeleidende rol van een IT-buddy, het aanmoedigen van ervarinsgsuitwisseling tussen de deelnemers en het prikkelen van de inspiratie van de deelnemers om casussen/situaties aan te dragen voor het verdere verloop van de begeleide intervisie. Op deze manier krijgt de facilitator een zicht op de thema’s waar de deelnemers graag
hun ervaringen over zouden uitwisselen. Deze zullen de basis vormen voor de verdere intervisie communicatieve vaardigheden (3 uur). In dit onderdeel leren de deelnemers communicatievaardigheden die essentieel zijn in het helpen van basismedewerkers met digitale vragen.
DAG 2:
- terugkoppeling en ervaringen delen
- communicatieve vaardigheden
- 5 B’s van klantvriendelijkheid.
De deelnemers worden gevraagd om in de periode tussen de eerste opleidingsdag en de terugkomdag specifieke situaties te noteren die ze in hun rol als mentor zijn tegengekomen.
VOOR WIE
Orthopedagogen, begeleiders, psychologen, hulpverleners en begeleiders van hulpvragers.
CONTACTGEGEVENS
tel: 02 246 34 85
mail: info@vokans.be
SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
in overleg met de opleider.
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.