Oplossingsgericht coachen - IN COMPANY

Na deze vorming, zal je in staat zijn om:
- effectief oplossingsgerichte gesprekken te voeren waarbij de focus gelegd wordt op het vinden van oplossingen en het benutten van kansen en talenten.
- mensen te motiveren om zelf actief op zoek te gaan naar oplossingen binnen hun eigen invloedsfeer en binnen de gestelde kaders.
- een meer coachende begeleidingsstijl te hanteren, waarbij cliënten ondersteund worden bij het formuleren van doelen en het nemen van concrete, haalbare actiepunten.
- beter te luisteren met oren gericht op het herkennen van mogelijkheden en sterke punten.
- effectieve vragen te stellen die de ander helpen om oplossingen te genereren en hun eigen kracht te ontdekken.

Programma

Tijdens deze vorming krijg je:
- een grondige introductie in de principes van oplossingsgerichte begeleiding
- de mogelijkheid om je oplossingsgerichte vaardigheden en gesprekstechnieken te verbeteren
- versterking van je oplossingsgerichte en coachende basishouding
- praktische tools en technieken die je direct kunt toepassen in je begeleidingswerk.

Kortom: deze vorming biedt je de kennis en praktische vaardigheden die nodig zijn om oplossingsgericht te werken en effectieve begeleiding te bieden. Het helpt je om positieve veranderingen te faciliteren en oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee cliënten worden geconfronteerd.

WERKVORM EN METHODIEK
Typerend voor onze programma’s is de mix van oefening, praktijktheorie, uitwisseling en het inbrengen van relevante kaders. De vorming is vooral praktisch. Korte stukjes theorie worden opgevolgd met oefeningen. De deelnemers leren snel toe te passen gesprekstechnieken. De oefeningen tijdens de vormingsdagen zijn exemplarisch voor de oplossingsgerichte benadering: kleine stappen zorgen voor snelle succeservaringen die motiverend zijn om verder te willen leren en veranderen. We oefenen vanuit praktische, voor de deelnemers herkenbare, werksituaties.

VOOR WIE
Begeleiders en leidinggevenden.

DUUR
4 dagdelen

CONTACTGEGEVENS
tel: 093/82 75 70
mail: info@kwadraet.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 16 Opleider: Kwadraet
Organisator: 319.01 Sociaal Fonds voor de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestigingsinrichtingen (VOHI) Thema: Interpersoonlijke communicatie Domein: Communicatie Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector