Opvang en nazorg van collega’s na schokkende gebeurtenissen
DOELSTELLINGEN
De deelnemers
• kunnen de noodzakelijke kaders van acute stress / schokkende gebeurtenissen hanteren en toepassen en deze kaders ook uitleggen aan anderen (psycho-educatie geven)
• kunnen signaleren herkennen en zelfstandig een eerste opvang en nazorg doen op een gestructureerde manier
• kunnen eigen gedrag en houding aanpassen in eerste opvang en nazorg en daarbij aandacht hebben voor basisvaardigheden: motiveren, structureren, psycho-educatie geven, emoties opvangen, complementaire houding toepassen,…
Programma
Medewerkers binnen de gezinszorg kunnen soms te maken krijgen met schokkende gebeurtenissen. Denk aan een onverwacht overlijden, (seksueel) grensoverschrijdend of agressief gedrag… De impact ervan kan ernstig zijn en lang doorwerken. Dan is het zinvol om ondersteunend personeel op te leiden zodat ze op een veilige manier hun collega’s kunnen steunen, niet alleen onmiddellijk na het incident maar ook nog een ganse periode erna.
Goede opvang en nazorg is noodzakelijk voor je organisatie, zowel vanuit economisch als menselijk oogpunt. Incidenten kunnen grote negatieve gevolgen hebben. Als de verwerking van een incident misloopt, heeft dat invloed op het functioneren van medewerkers zowel op het werk als in het privéleven.
Uit onze ervaring blijkt dat een procedure van standaard drie nazorgsessies vaak voldoende is om het natuurlijke verwerkingsproces te ondersteunen en verdere klachten te voorkomen.
Wie nazorg biedt, heeft in eerste instantie best inzicht in eigen gedrag en houding. Momenten van zelfreflectie zitten daarom vervat in deze training. Je krijgt wetenschappelijk onderbouwde theoretische achtergrond en ontwikkelt expertise over normale reacties die mensen vertonen na een schokkende gebeurtenis en hoe je een efficiënte opvang en nazorg verleent. Het doel is de nadelige gevolgen voorkomen of minimaliseren.
In deze tweedaagse training leer je oog hebben voor individuen die meer kwetsbaar zijn. Je leert signalen herkennen die duiden op een moeilijke verwerking van het gebeuren. Je oefent de inhoud en vaardigheden die nodig zijn voor de verschillende nazorgsessies En je leert inschatten wanneer jouw ondersteuning niet meer volstaat en je best doorverwijst naar gespecialiseerde hulpverlening.
VOOR WIE
Ondersteunend personeel binnen de gezinszorg: leidinggevenden, coaches, staf, …
SPECIFIEKE WENSEN LOKAAL EN MATERIAAL
in overleg met de opleider.
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde in companyvorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.