Ouders begrijpen, ouders begrenzen - IN COMPANY
We leren de zeven basisvaardigheden om een gesprek te hebben met ouders aan:
- contact maken
- je doel van het gesprek vasthouden
- spreken vanuit observatie
- positieve krachten van het kind benoemen
- leiding nemen en geven
- in een gesprek de juist afstand bewaren om ons stevig te voelen in onze rol als begeleider
- het gesprek afronden.
We leren hoe we een gesprek kunnen nabespreken met collega’s.
Programma
De kinderen die aan onze zorg zijn toevertrouwd, vormen het kostbaarste bezit van hun ouders. Het besef dat ouders zeer gehecht zijn aan 'hun' kinderen, maakt het noodzakelijk om met uiterste zorg en gevoeligheid met deze band om te gaan. In deze vorming draait alles om het oppikken van deze gevoeligheden en het ontwikkelen van vaardigheden om er effectief mee om te gaan.
In de dynamische omgeving van de kinderopvang word je geconfronteerd met een breed scala aan diversiteit. Het tonen van respect voor de ouders van de kinderen kan soms een complexe opgave zijn. Samen gaan we op zoek naar manieren waarop je als individu en als team kunt groeien. We moedigen een open en nieuwsgierige houding aan, met als doel om ouders zich begrepen en gerespecteerd te laten voelen in hun bezorgdheid. Dit zal resulteren in een gedeelde zorg, maar het is ook van belang om af en toe grenzen te stellen in onze interactie met ouders wanneer dat nodig is.
WERKVORM EN METHODIEKEN
In deze training gaan we praktijkgericht aan de slag. We oefenen in het communiceren met ouders over hun kinderen. We maken gebruik van een inhoudelijk kader omtrent communicatie en praktijkgerichte oefeningen op communicatie met ouders en met collega’s.
VOOR WIE
Kinderbegeleiders groepsopvang 0-3 jaar.
DUUR
1 dag.
OVER DE LESGEVER
Lies Ledegen is kindertherapeute en vormingswerker, sinds 2003 werkzaam in eigen praktijk Kroost te Heist-op-den-Berg.
Voorheen was ze kleuterleidster en zorgleerkracht in het freinetonderwijs. Ze Werkt voor diverse nascholingsdiensten.
CONTACTGEGEVENS
Lies Ledegen
Tel: 015/24.34.85
Mail: info@kroost.be
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.