Succesvol samenwerken: samen sterk als team! - IN COMPANY
Na deze vorming:
- heb je inzicht in je eigen kwaliteiten en valkuilen, de kwaliteiten en valkuilen van de anderen en die van het team
- ken je de belangrijkste factoren om goed met elkaar te kunnen samenwerken
- kan je aan de slag gaan met eigen behoeften en die van het team
- heb je inzicht in hoe je kan bijdragen aan een betere teamwerking.
Programma
Goed samenwerkende teams zijn een belangrijk deel van het succesverhaal van organisaties! Maar zo’n team ontstaat niet altijd vanzelf. In deze vorming gaan we aan de slag met jouw team!
We zoomen in op belangrijke factoren die noodzakelijk zijn in samenwerking en gaan aan de slag met jullie behoeften. Dit doen we aan de hand van verschillende methodieken. We kijken eerst waar de noden zitten en zetten daarna oefeningen in de kijker zodat de samenwerking op verschillende vlakken geoptimaliseerd kan worden.
WERKVORM EN METHODIEK
Er zijn vier belangrijke aspecten in onze vormingen:
een theoretisch kader (kennen):
- We bieden onze deelnemers een kader als houvast bij het communiceren.
Vaardigheden trainen (kunnen):
- We laten onze deelnemers oefenen in vaardigheden zodat ze het theoretische kader in de praktijk leren toepassen.
Reflecteren over zichzelf, de ander, de context (zijn):
- We leren deelnemers stilstaan bij zichzelf en hun eigen aandeel in een situatie. We leren deelnemers zich inleven in de positie van een ander en rekening houden met de context.
Transfer naar de praktijk (handelen/doen):
- We besteden aandacht aan het zoeken naar manieren waarop deelnemers het geleerde in hun professionele praktijk kunnen toepassen.
We bouwen onze trainingen op met enkele (eind)doelstellingen voor ogen. Wat wil ik dat ze op het einde van de vorming kennen/kunnen/zijn? Op basis daarvan kiezen we gepaste methodieken. We kiezen enkele kernoefeningen en stellen oefeningen op om stapsgewijs de opbouw te maken naar de kernoefeningen. Deze oefeningen noemen we de deeloefeningen. Zo kunnen deelnemers starten met eenvoudige oefeningen, waardoor ze succes ervaren. Hierin leren ze deel-vaardigheden die hen in staat stellen de uiteindelijke kernoefening uit te voeren en hiervan te leren. Deelnemers leren het beste wanneer er gewerkt wordt rond kennen, snappen, kunnen en doen en wanneer er een opbouw wordt gemaakt in moeilijkheidsgraad. Beginnen met het kennengedeelte (vb. werken rond checklists) zorgt voor de grootste succeservaring. Vanuit deze succeservaring dagen we ze uit om weer een stapje verder te gaan. Wij ondersteunen hen waar nodig om dat stapje verder te geraken. De kernoefening is een oefening die de nodige kennis en vaardigheden aangaande het vormingsthema integreert. In de vormingen is het proces zeker zo belangrijk als het resultaat. We kijken hoever iedereen kan groeien en geven een gevarieerd aanbod aan methodieken zodat verschillende deelnemers wel één of andere manier vinden waarop zij goed kunnen leren.
VOOR WIE
Teams in groepsopvang
DUUR
2 dagdelen
Juan Luyten
tel: 014 47 13 12
mail: juan.luyten@hivset.be
SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever
VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.
PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.