Succesvol samenwerken in team - IN COMPANY

Na deze vorming kan je:
- vanuit verschillende perspectieven naar de samenwerking van het team kijken
- bijdragen tot een actieplan om de samenwerking gericht en positief te verbeteren.

Programma

Samenwerken in een team is leuk, efficiënt en effectief en tegelijk vaak niet evident. Regelmatige aandacht voor de samenwerkingsrelaties komt elk team ten goede. Het is belangrijk de motor regelmatig eens na te zien. Dat kan met deze vorming. Je kiest uit twee formules. In formule 1 neem je via reflectie-oefeningen en gesprekken de teamsamenwerking onder de loep. In formule 2 kies je voor een doe-dag over groepsdynamiek. Welke van de twee opties het beste aansluit bij de noden en vragen van het team overleggen we telefonisch vooraf. Bij beide formules krijgt het team zicht op de eigen en stelt het een actieplan op.

Formule 1: Team onder de loep
Via ervaringsgerichte oefeningen met accent op reflectie en analyse maakt het team onder begeleiding een analyse van de onderlinge samenwerking. Daarbij hebben we bijzondere aandacht voor veiligheid in de groep. De VCOK-medewerker maakt belangrijke elementen om succesvol samen te werken zichtbaar (open communicatie, respect voor verschil, flexibel aanpassen, …). We gebruiken het referentiekader van Vroemen, net als inzichten en oefeningen uit waarderende benadering en systeemdenken. Nadruk ligt op empowerment en waarderend onderzoek. Alle teamleden worden betrokken bij het onderzoeken van sterktes en aandachtspunten in de samenwerking en bepalen van prioriteiten voor de komende periode. Het team maakt een actieplan met afspraken voor de toekomst en er wordt ook afgesproken hoe die zullen geëvalueerd worden.

Formule 2: Team lerend in beweging
Op deze doe-dag over groepsdynamiek ligt het accent op ‘doen’ en ‘ervaren’. Door verschillende actieve ervaringsoefeningen wordt de groepsdynamiek zichtbaar en bespreekbaar. Met de leidinggevende stemmen we af op welk thema we zullen inzoomen. Het kan gaan over: groepscohesie, groepsstructuur (waarden en normen), communicatie en interacties, besluitvormingsprocessen binnen groepen, waarderende elementen en talenten, rollen binnen de groep. Via een programma op maat van het team met praktische oefeningen en nabespreking met focus op de samenwerking in het eigen team doen de teamleden ervaringen en inzichten op. Daaruit formuleren ze acties voor de toekomst.

WERKVORM EN METHODIEK
In beide formules ligt de nadruk op interactieve en activerende werkvormen, vnl. oefeningen met nabespreking en analyse van de praktijk en opstellen van actieplan. In de formule ‘Team lerend in beweging’ zijn het ervaringsgerichte oefeningen, samen uitdagende opdrachten tot een goed einde brengen en daarop reflecteren en plannen voor het eigen team. In de formule ‘Team onder de loep’ gaat het eerder om perspectiefoefeningen, groepswerk aan de hand van reflectievragen en bespreking van stellingen om zo de eigen praktijk te analyseren en een actieplan op te stellen.

DUUR
2 dagdelen

CONTACTGEGEVENS
Timothy Verhulst
Tel: 09 232 47 36
Mail: info@vcok.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Te overleggen met de lesgever

VOORWAARDEN
- Minimaal 8 werknemers nemen deel aan de vorming. Vrijwilligers en stagiairs komen niet in aanmerking. Heb je geen 8 werknemers? Dan kan je eventueel de vorming samen met andere organisaties organiseren, die tot dezelfde sector behoren als jouw organisatie.
- De opleiding moet vóór 31 december van het lopende kalenderjaar plaatsvinden.
- Het start- en einduur bepaal je in overleg met de opleider, maar de totale vorming duurt minimaal 6 uren.
- De vorming van de werknemers vindt plaats tijdens de werkuren of wordt als arbeidstijd beschouwd.
- Het fonds vergoedt rechtstreeks de opleider. Andere kosten (zoals de huurprijs van een lokaal of de lonen van deelnemers) worden niet terugbetaald.
- Annuleer je de vorming op minder dan 2 weken van de start, dan rekenen wij je organisatie de annuleringskost van de opleider aan.

PROCEDURE
- Contacteer eerst de opleider om de verwachtingen onderling op elkaar af te stemmen en een datum af te spreken. Dien daarna pas je aanvraag in.
- Het fonds geeft een goedkeuring wanneer je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en als er nog voldoende budget is.
- Na goedkeuring krijg je een vormingscode waarmee je de deelnemers kan inschrijven via het Extranet. Ontvangt het fonds niet twee weken voor de start het volledige aantal inschrijvingen? Dan annuleren wij de goedgekeurde incompany-vorming. De vorming kan in samenspraak met de opleider nog doorgaan, maar dan betaalt je organisatie de volledige opleidingskost.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 20 Opleider: VCOK
Organisator: 331 Sociaal Fonds Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Thema: Werken in team Domein: Persoonlijke vaardigheden Sector(en):
Kinderopvang